Да си построиш с европейски пари имот с минерална вода от 3 км…

Александър Манолев, бивш зам.-министър на туризма и настоящ зам.-министър на икономиката подаде оставка, след публикация на сайта „Бивол”, че е собственик на имот, в който е построена “къща за гости”, финансирана с 380 000 лв. по проект на Програмата за развитие на селските райони. Програмата се съфинансира от Европейски земеделски фонд.

Имотът има и специална екстра, подобно на частния асансьор на Цветанов – минерална вода докарана от 3 км от Сандански. Плащането на субсидията е одобрено от Държавен фонд земеделие (ДФЗ) през декември 2015 г., само месец след като Манолев е назначен за зам.-министър на Ангелкова.

Въпреки че Манолев отрича да притежава този имот, „Бивол” вади документи, които го изобличават.
Имението с половин декар РЗП никога не е функционирало като семеен хотел за развитие на селски туризъм. Ползва се като частна вила от Манолев и семейството му, пише „Бивол” (виж тук).

В своето разследване „Бивол” и сайтът “Благоевград Нюз” разкриват, че Александър Манолев купува терена от 1800 кв. м. по пътя между Сандански и курорта Попина лъка в началото на 2013 г. от фирмата “Ди Ди Ви”. Тя е създадена година по-рано, собственост е на панамската офшорка. Фирмата изкупува атрактивни имоти в курортни зони около Сандански, Ловеч, Елена, Берковица и Каварна. Манолев е нейния първи клиент, който придобива имот, а впоследствие ще купи още няколко.

По-малко от месец след покупката Манолев учредява право на строеж на “жилищна сграда – къща за гости” с РЗП 530,47 кв.м. на фирмата “Агротрейд – Ана Димитрова” ET. Така Манолев се измъква, че къщата не е негова лична собственост. Но в нея не преспиват туристи и не функционира като хотел, а земята се притежава от Манолев, сочат документите, публикувани от „Бивол”.

Въпросната Ана Димитрова е родена 1993 г., живее в София и не е открита от журналистите за коментар. “Хотелиерката” на Манолев Ана Димитрова е наела стотици декари от общината и усвоява евросубсидии за животновъдство. Загадка е как тя гледа животни с един единствен работник, ако изобщо има животни, пише „Бивол”. С един работник фирмата й освен животните би трябвало да поддържа и къщата за гости.

Едноличната й фирма е регистрирана на адреса на сестрата на Манолев в Сандански, само седмица след като Манолев купува терена. Сестра му е съдия в районния съд в града.
През октомври 2013 г. (когато собственичката на „Агротрейд” е навършила 20 години), правото на строеж на фирмата й е обогатено с ограда, басейн и паркоустройство.

Междувременно фирмата успешно пише „есе” до Държавен фонд земеделие (ДФЗ) за субсидия от 390 160 лв. по Програмата за развитие на селските райни, пише „Бивол”.
Общата стойност на проекта е за 564 174 лв. утвърдени разходи по договор. Строежът на имението от половин декар приключва успешно през октомври 2015 г. и е инспектирано от ДФЗ през ноември 2015, когато Манолев става зам.-министър. Инспекторите на ДФЗ установяват, че проектът е изпълнен точно с малки недостатъци и удържат около 800 лв. от субсидията. Сегашният министър на земеделието Румен Порожанов тогава е шеф на ДФЗ. През декември 2015 той разписва плащането.

Днес фирмата на младата предприемачка Ана Димитрова развива все по-мащабна дейност. Само за 2018 г. “Агротрейд” е усвоила 63 697 лв. агросубсидии, като голяма част от тях са по европейски схеми. Това показва справка в електронната система на сайта на ДФЗ. „Бивол” не е получил от ДФЗ данни за плащанията за предишни години.
Но от март 2019 г. “Агротрейд” е взела под аренда за 10 години 450 декара общинска земя от Сандански срещу 78 850 лв. и още 100 декара за 5 години срещу само 1000 лв.

Манолев: “Нямам никаква собственост в Сандански”

В декларацията на Манолев за 2016 г. са описани терените, придобити в Сандански. Но в последната му декларация не пише нищо за ползването на луксозен имот върху негова земя. Александър Манолев е син на дългогодишния кмет на Кулата Димитър Манолев и очевидно е заможен човек – притежава къща с двор в София за 320 000 лв. и влог 180 000 лв. Преди да се захване с държавните дела, кметският син е бил в борда на “Булгартабак” АД, компания свързвана с депутата Делян Пеевски. Манолев беше спряган за министър на транспорта след оставката на Ивайло Московски, но разследване на „Капитал” извади наяве негови съмнителни бизнес връзки с лица от ъндърграунда, след което Манолев оттегли кандидатурата си.

След запитване на „Бивол” към Александър Манолев чрез правителствената пресслужба, той дава следният отговор:
„Нямам никаква собственост в Сандански. През 2012 г. притежавах имот, който продадох на споменатото от вас дружество. Мястото не е декларирано защото няма как да декларирам нещо, което не е моя собственост. Сделката е направена още през 2012 г., когато съм бил в частния сектор.
Да, разбира се познавам се с Ана Димитрова – както казах, аз съм й продал имота. В последствие съм бил и клиент на споменатото място за настанявяне – срещу заплащане, за което имам и издадени документи.
Що се отнася за оставката – готов съм да я подам във всеки един момент.”

Впоследствие зам.-министърът подаде оставка, а прокуратурата обави, че ще започне проверка.

Според справка в Кадастъра и Имотния регистър обаче Манолев има множество сделки за земи в района на Сандански и имотите са на негово име. Земята, на която е построена въпросната къща за гости е негова собственост и в момента. Няма никакви данни тя да е продадена, а са налични единствено данни за учредено безсрочно и възмездно право на строеж, пише „Бивол”.
Освен това справката в Кадастъра показва, че Манолев е изкупил и притежава прилежащите до къщата терени. Сделките са от 2014 и 2017 г. със същата фирма “Ди Ди Ви” и с частни лица.

 

Къща за специални гости

 

В тази къща за гости не отсядат никакви случайни турсити, а служи за частна вила, разкрива „Бивол”. Това си личи от факта, че през годините фирмата не отчита никакви приходи от туристическа дейност и няма нает персонал, каквото задължение има съгласно договора за проекта. За сметка на това Александър Манолев редовно отмаря там със семейството си, а както се вижда от снимките, къщата и ливадата са поддържани в безупречен вид.

Манолев твърди, че отсядал в къщата за гости, построена в неговия имот, за което имал фактури, а в интервю за “Труд” въпросната Ана Димитрова разказва как той ѝ помогнал да стартира хотелиерския си бизнес, като бил един от основните клиенти и привличал други клиенти “от уста на уста”.

Къщата, която е за 10 души, се отдавала под наем само цялата и както става ясно – дискретно и не на кого да е. Факт е, че къщата не се рекламира никъде и няма как да бъде наета. Дори от Министерството на туризма не успяват да открият контактен телефон след запитване на „Бивол”, но оттам казват, че кметът на Сандански не си е изпълнил задълженията по Закона за туризма, които включват публично обявяване на адрес, телефон и факс на всеки обект за настаняване в неговата община.

Финансирането с европейски пари на “къщи за гости” има ясна цел – развитие на селския туризъм, създаване на поминък и работни места за местното население в продължение най-малко на 5 години. Опитите на екипа на “Благоевград Нюз” да се свърже с някого и да наеме къщата по предназначение ударят на камък. Никъде няма никаква никаква контактна информация за такъв туристически обект в Сандански и на практика той не може да бъде нает. Няма я и задължителната табела за обект, финансиран с парите на европейските данъкоплатци.

За 752 къщи за гости по Програмата за развитие на селски райни между 2007 и 2012 г. са изплатени по проекти общо 202 млн. лв. Списъкът с разплатените проекти беше една от големите тайни в държавата и ДФЗ упорито отказваше да го даде, пише „Бивол”, който накрая го е получил по Закона за достъп до обществената информация. „Бивол” проучва имотите по регистрите, картографира къщите за гости и разкрива, че ДФЗ укрива над 100 такива обекта от официалните списъци с проектите. Поне 45% от тях са построени за лични нужди, в нарушение на правилата.

Къщата за гости в имота на Александър Манолев. Снимка: Бивол

Няма сигнал – няма проблем

Министърът на земеделието Румен Порожанов отговаря на запитването на „Бивол” за къщата в имота на Манолев, че през декември 2015 като шеф на ДФЗ е разписал протокол с одобрение на много проекти, но не е гледал в детайли и не е запознат с всеки един от тях. За да има контрол за добросъвестност на бенефициентите трябва да се подават сигнали – добавя Порожанов.

Подаването на сигнали обаче не води до резултати. Въпреки няколко конкретни сигнала след наши публикации до ДФЗ и ОЛАФ до момента няма никакви действия за възстановяване на парите, буквално присвоени от тарикатите с къщите, пише „Бивол“. Обикновено оправданието е изтекла давност на договорите, които се проверяват за съответствие в продължение на пет години.
Номерът с къщите за гости е пределно прост – оформя се проект на сламен човек, построява се вила с европари, ползва се дискретно 5 години докато ДФЗ и прокуратурата си затварят очите и ако няма медийна издънка, след това имотът може да се прехвърли на името на реалния собственик или да се продаде с печалба.

 

Минерална вода от Сандански

 

Къщата върху имота на Манолев разполага с екстра, на която би завидял и самия Цветан Цветанов с частния асансьор. Както се вижда от снимките на имението и от сателитни снимки, вилата разполага с голям басейн. Той е захранен с минерална вода от Сандански, която е докарана от 3 км. Заявлението за водохващането от 2016 г. е мотивирано с “други цели – профилактика в обект „Къща за гости”.

В продължение на месеци пътят е бил разкопан, за да се положат тръбите, твърдят очевидци с вили в Лиляново и Попина Лъка. В документите за водохващането от МОСВ пише, че собственик на имота е Манолев, пише „Бивол”.

Междувременно през 2018 г. Басейнова дирекция – Благоевград е глобила фирмата “Агротрейд” за нарушение на правилата за деклариране. Какво именно не е декларирала фирмата – заустване в реката или водохващане, не е ясно, въпреки запитване до “Басейнова дирекция” – Благоевград.

Но е ясно кому е изгодно всичко това – къщата е построена в имот на Манолев, чието придобиване и кандидатурата за субсидията са в удивителен синхрон. Фирмата е абсолютно куха и оформена на подставено лице от близкото обкръжение на Манолев. Плащането е одобрено след като Манолев е попаднал във властта. Къщата за гости никога не е функционирала по предназначение, не функционира и в момента, случаят е лесен за доказване от прокуратурата, обобщава „Бивол”.

Станете почитател на Класа