СБ препоръчва: Спрете бонусите за чиновници от такси и глоби

Иглика Горанова

Да се премахне практиката, при която между 25% и 75% от таксите и глобите, събирани от централните ведомства, се разпределят за вътрешни нужди и като бонуси за служителите. Това се препоръчва в доклад на Световната банка (СБ), поръчан от правителството и готов в края на юни. Експертите са категорични, че такава практика на допълнително материално стимулиране няма никъде в Европа.
Същите изводи има и в доклад на „Корпорейт енд Пъблик Мениджмънт Кънсалтинг груп – Ню Ай“, направен по оперативна програма „Административен капацитет“ и публикуван в правителствения сайт.
Като основен проблем експертите сочат непрозрачния начин, по който се образуват налозите, които товарят най-вече бизнеса у нас. „Бизнес асоциациите в България считат, че административните такси на централно ниво са се превърнали в неконтролируема област, в която ведомствата прилагат своите собствени преценки в свой интерес, което е в ущърб на частния сектор“, се констатира в доклада на СБ.
Експертите са категорични, че 91 тарифи се правят без необходимата методология и контрол и по закон от 1951 г., който не отразява и европейското законодателство.
Последиците: от 2005 г. до 2008 г. по данни на Министерството на държавната администрация, което е изследвало 20 налози, те са се увеличили със 183%, като най-голямо е увеличението в Министерството на здравеопазването.

Станете почитател на Класа