СБ: Половината от населението в света живее с по-малко от 5,5 долара на ден

Близо половината от световното население продължава да живее с по-малко от 5,5 долара на ден, независимо от намаляването на бедността като цяло, според доклад на Световната банка, цитиран от Франс прес и БТА.

"Световният икономически напредък позволи да бъде намален броят на хората, живеещи в изключителна бедност, но близо половината от жителите на планетата или 3,4 милиарда души продължават да се сблъскват с големи трудности за удовлетворяване на хранителните си потребности", подчертава банката в комюнике.

Определението за крайна бедност се отнася за хора, живеещи с по-малко от 1,90 долара на ден.

 

СБ: Половината от населението в света живее с по-малко от 5,5 долара на ден

 

Като цяло бедността е намаляла до 46 процента през 2015 година спрямо 67 на сто през 1990 година, уточнява Световната банка. Крайната бедност е намаляла до 10 на сто през 2015 година спрямо 30 процента през 1990 година.

Благодарение на икономическия растеж обаче сега по-голям дял бедни по света живеят в по-богати страни, изтъкват авторите на доклада. По тази причина е абсолютно наложително да се изготвят допълнителни прагове и да има по-фино възприятие за бедността, за да може борбата срещу нея да бъде по-ефикасна.

Най-добро разпределение на просперитета се наблюдава в района на Източна Азия и Тихоокеанския регион, където доходите на 40 процента от най-бедното население са нараснали средно с 4,7 на сто между 2010 и 2015 година.

И обратното - в Африка южно от Сахара в една трета от страните се наблюдава спад на доходите на 40 на сто от най-бедните. В този регион 84,5 на сто от населението продължава да живее с по-малко от 5,50 долара на ден.

В Близкия изток и Северна Африка броят на хората с по-малко от 1,90 долара на ден се е увеличил, но нивата на крайна бедност са останали ниски, според Световната банка. В този регион обаче през 2015 година е имало повече хора, живеещи с по-малко от 5,50 долара на ден, отколкото през 1990 година.

Световната банка уточнява, че в Съединените щати през 2015 година 3,7 милиона души са били в крайна бедност, което е 1,2 процента от населението.

В България по данни за 2014 година бедните са били 100 000 души или 1,2 процента от населението, според доклада на Световната банка, поместен в сайта на организацията

Станете почитател на Класа