Една пенсия от 19 521 лв. поряза над 36 хил. с вечен таван

Какви ще са промените в пенсиитеЗа първи път се ограничава и личният коефициент

Две знакови новини за тавана на пенсиите се появиха в петък. Първо социалният министър Бисер Петков след 18 години мълчание най-сетне обяви колко са “неразумно високи пенсии”. С отговор на депутатски въпрос. А след това стана ясно, че с проектобюджета на осигурителната система за 2019 г. правителството и НОИ предлагат вечен таван на пенсиите. И за по-сигурно да е и двоен.

Над 36 хил. са хората, които ще останат ограничени с новия таван на пенсиите от 1200 лв. Като едва 600 са тези, които ще вземат пенсии до 3 хил. лв., ако ограничението падне, а 87 трябва да получат до 5000 лв. Истински фрапиращите обаче са 5 пенсии – 4 над 10 хил. лв. и една, изчислена на 19 521 лв.

И като мярка срещу тези “неразумни пенсии” от 2019 г. таванът остава завинаги.

С проектобюджета на Държавното обществено осигуряване се предлага той да е 40% от максималния осигурителен доход за календарната година. Това ще е новата редакция на параграф 6 от Кодекса за общественото осигуряване (КСО), който предвиждаше отпадане на тавана за новоотпуснатите пенсии след 1 януари 2019 г.

За догодина максималният осигурителен доход ще се вдигне до 3000 лв. и така таванът на пенсиите ще стане 1200 лв. През тази година е 910 лв.

Второто ограничение върху максималния размер на пенсиите става чрез промени във формулите за изчислението им, които се предлагат със законопроекта. В пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. Този между 1997 и 1999 г. отпада. Когато бъдещият пенсионер няма осигурителен доход след 31 декември 1999 г., индивидуалният му коефициент се изчислява от последния му доход от наличния осигурителен период.

Въвежда се и ограничение за размера на индивидуалния коефициент. Той вече няма да може да надхвърля средноаритметичната стойност на месечните съотношения между максималния месечен размер на осигурителния доход и средния за страната. Реално това би трябвало да ограничи размера на всяка новоотпусната пенсия до актуалния към момента таван, а не да е по-висока и с годините хората да получават по-високи пенсии, обясниха експерти, запознати с промените.

Правителството се отказва и от постоянното нарастване на тежестта на година стаж в пенсионната формула, докато стигне коефициент 1,5. В момента е 1,169. (Какви ще са другите промени вижте в таблицата.)
за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката:



 

Станете почитател на Класа