Плевнелиев: Заставам с името си зад F-16

Росен Плевнелиев препоръча на правителството да закупи изтребители F-16 в рамките на процедурата за превъоръжаване на армията. “Имам голямото притеснение и съм почти сигурен, че за съжаление предстои България да вземе едно изцяло погрешно решение в областта на самолетите”, каза все пак бившият държавен глава, визирайки офертата за шведските изтребители “Грипен”.

“Аз виждам в решението за това дали ще се купи един или друг самолет и геополитика. На източния фланг на НАТО (Румъния, Полша, Гърция, Турция) има само F-16 и няма “Грипен”. Ако нещо се случи на изток от България, тя трябва да може да допринесе за своята и за колективната сигурност”, посочи бившият държавен глава пред Bulgaria On Air.

По думите му има държави и с “Грипен”, но те не са на източния фланг, а в Централна Европа. Друг бил въпросът какви са техните коментари относно това доколко са доволни от тези изтребители.

“Ако се закупи F-16, ние влизаме в клуба на тези, които ще имат способности заедно със своите съседи да бъдат максимално ефективни, ако нещо се случи. F-16 е машина, на която можете да закачите и възможно най-съвременното оборудване”, уточни Росен Плевнелиев.

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/F-16_June_2008.jpg

 

Според него американският модел е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия.

“…Заставам с името си зад това. Но очаквам, за съжаление, да бъде взето друго решение. Очаквам страната ни да закупи една “бутикова система” като “Грипен”, която дългосрочно няма да свърши работата, която се очаква от нея”, добави Росен Плевнелиев.

 

https://frognews.bg/images/Ognyan_Stefanov/gripen.jpg

 

В началото на месеца в Министерството на отбраната постъпиха офертите на потенциалните държави доставчици – САЩ, с нови самолети “F-16” и “F-18”, Швеция с нови “Грипен” и Италия с “Юрофайтър”. Държавата е заделила 1.8 млрд. лева.

 

 

Предстоят преговори с кандидатите. След това ще направи класиране на офертите, което трябва да бъде одобрено от Министерския съвет, а подписаният договор – ратифициран от Народното събрание.

 

Станете почитател на Класа