Сотир Цацаров: Забавянето на екстрадицията на Цветан Василев е резултат от политическо влияние

Пратени са всички необходими документи в Турция за връщането на Димитър Желязков-Очите, увери обвинител №1

При всички изключително коректни отношения с колегите от сръбската прокуратура, мисля, че забавянето на случая "Цветан Василев" е на моменти вън от техните правомощия и възможности. Toва каза главният прокурор Сотир Цацаров след изслушване в парламентарната комисия за борба със сивата икономика, цитиран от Канал 3.

"Това забавяне, на което сме свидетели, е необичайно, за който и да било случай на международната правна помощ. За мен то е резултат на съвсем друг тип влияние и то е политическо, заяви Цацаров.

Той допълни, че процедурите в сръбския съд продължават без решение по същество. Цветан Василев е подсъдим задочно в Специализирания съд по делото КТБ. В момента се намира в сръбската столица Белград и чака решение за екстрадиция у нас.

Цацаров обясни още, че по отношение на екстрадицията на Димитър Желязков-Очите от Турция всички задължения, които е следвало да бъдат изпълнени от българска страна, са изцяло изпълнени.

„Всички задължения, които е следвало да бъдат изпълнени от нас, от международния отдел на Прокуратурата и от Министерството на правосъдието, са изпълнени на 100%“, заяви той. „Нямам смелостта да заявя, че познавам турския закон. Освен това нямам смелостта да предвиждам действията на турските съдебни власти“, коментира Сотир Цацаров, цитиран от Агенция "Фокус".

„Това, което виждам е, че в съответствие с изпращаните ни документи, те действат адекватно“, обясни главният прокурор. „Що се отнася до времевия интервал, в който действат, не е нито в правомощията, нито във възможностите ни да им предписваме кога да си насрочват заседанията“, посочи Цацаров.

„Имаше спекула в публичното пространство, че турците не били получили документите за Димитър Желязков-Очите. Ами като не са ги получили, великите адвокати да отидат и да го освободят от Истанбул, защото седи без основание“, каза още той.

По повод критиките на президента Румен Радев относно кандидатурата на Младен Маринов за вътрешен министър, главният прокурор каза: „Няма нищо необичайно, ненормално и лошо президентът да има мнение по тези въпроси и да го казва на глас. Трябва да свикнем с това. Няма и нищо лошо и ненормално това мнение да не се споделя от всеки“.

„Оценката на президента за Младен Маринов е политическа, аз такива не давам и не мога да дам. С чиста съвест мога да кажа, че Младен Маринов е отличен професионалист“, заяви Сотир Цацаров.

 

 

 

Станете почитател на Класа