Цачева сезира прокуратурата заради срив в Търговския регистър

Правосъдният министър Цецка Цачева е подала сигнал до прокуратурата, ДАНС и МВР заради срив в електронната система на Търговския регистър.

Достъпът до регистъра беше преустановен в петък, но проблемът остава неразрешен вече трети ден. В момента е невъзможно да се подават документи онлайн към Агенцията по вписванията, няма възможност и за справки през сайта на www.brra.bg.

От Агенцията по вписванията, която управлява ТР, съобщават, че са приложили авариен план за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра. За отстраняването на проблема са ангажирани екипи на всички поддържащи фирми и IT експерти от агенцията, както и от други държавни институции.

Всички останали регистри на Агенцията по вписванията са достъпни и работят нормално. Все още няма детайли относно причината за техническия срив.

Това е вторият сериозен проблем в работата на Търговския регистър от началото на 2018 г. досега. Затрупването на Агенцията по вписванията с декларации от фирми, които не са извършвали дейност през изминалата година, доведе до рязко забавяне на обработването на заявления, включително по спешни процедури като запори или регистриране на нови фирми.

Станете почитател на Класа