Румен Петков: Не може да се избиват животни без доказан здравен статус

Не могат да бъдат избивани животни без достатъчно доказателства за здравния им статус. Това е дълбоко погрешна, уязвима държавна политика. Това каза в сутрешния блок на АБВ председателят на АБВ Румен Петков.

 

 

Първите избивания започват пет дни преди да дойдат резултатите от българската и френска лаборатория. Кое налага това, заяви той.

 

Държавата не само не предприема мерки да овладее ситуацията, а стимулира проблематиката, посочи Петков.

 

Преди 7-8 години ликвидирахме Националната ветеринарно-медицинска служба, сега няма такава. Оперативният център, който трябва да следи ситуацията, не неправи нищо. И Европа, и България не направиха нищо и за това нещо трябва да се носи отговорност. Настояваме нашите евродепутати да поставят въпроса в европарламента и Европа да застане солидарно с България, защото ние сме външната граница на ЕС, каза лидерът на АБВ.

 

Ние неслучайно заявихме, че искаме свикваме на консуклтативен съвет при президента, защото това е въпрос на национална сигурност.

 

Той коментира и случая с частния самолет, преминал непроверен през летище София. Имам идея – омбудсманът Мая Манолова да награди вътрешния министър с орден "Средна гора с панделка" за влизане на пътници без контрол и напускане на страната без контрол. Тук не става дори за Шенген, става дума за България. Ако този проблем не бъде отстранен, ако не се вземат радикални мерки в ръководството на МВР, това ще бъде част от ежедневието. Това са серия от въпроси, които са обидни за системата за сигурност и за граничния контрол, каза още Румен Петков.

Станете почитател на Класа