Фалитът на КТБ. Кой къде е днес?

20 юни 2014 г. Българската народна банка (БНБ) свиква спешна пресконференция. На нея управителят на БНБ Иван Искров обяснява: „КТБ не е фалирала. Много е важно това да го знаят депозантите. Да са спокойни за парите си…“

 

Историята след това е известна. Същата БНБ и същият управител Искров по-късно ще отнемат лиценза на КТБ, а хиляди депозанти ще останат без парите си. Ще има обвинени за източване на банката. Никой от тях няма да е действащ висш служител на БНБ. Ще има много съдебни битки за кредитираните с пари от банката активи. КТБ ще се превърне в лепка, пришивана на всеки неудобен на управлението.

 

Но къде са днес героите от историята?

 

Цветан Василев – с втора родина

 

Мажоритарният собственик на банката вече четвърта година е в Сърбия. Василев е обвиняем като организатор на престъпна група, включваща бивши служители на КТБ, БНБ, одитори и т.н. Прокуратурата на България поиска екстрадирането му в България, но дали защото го иска погрешно, или сръбският съд и властите там погрешно разбират искането, Василев все още е в Белград. Наскоро в онлайн интервю нарече Сърбия „моята втора родина“.

 

Иван Искров – дистрибутор

 

Този неподражаем актьорски талант. Гуверньорът на БНБ буквално се раздаде в публичните събития около и след отнемането на лиценза на КТБ. Искров в крайна сметка подаде оставка, а Народното събрание избра негов заместник.

 

 

„Много държави, много централни банки ни завиждат за състоянието на българската банкова система. Ние сами да си обърнем лодката…“, редеше Иван Искров на 20 юни 2014 г. Днес гуверньорът на БНБ няма обичайната съдба на колегите си бивши централни банкери, които обикалят по реномирани университети и изнасят лекции или са гости на престижни събития.

 

Искров развива дистрибуторски бизнес като доставя вината на изба „Тодоров“ за Софийска област…

 

Нели Кордовска – строг пазител

 

Изпълняващата длъжността подуправител на БНБ, ръководещ „Банков надзор“ към момента на затварянето на КТБ. Жената, която на пресконференцията от 2014 г. седи и гледа сконфузено. Жената, която изтегли собствените си спестявани вечерта преди затварянето на банката. Дни по-късно тя ще се прояви като строг пазител на активите на банката, като ще откаже достъп до гарантирания депозит на майка на дете с набирателна сметка за лечение.

 

Днес Нели Кордовска е член на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Това е най-големият кредитор на КТБ.

 

Сотир Цацаров – все още главен

 

Главният (прокурор) си е главен.

 

Пламен Орешарски – през задните входове

 

Премиерът по времето на фалита на КТБ се оттегли малко след поставянето на банката под специален надзор. Това минира почти всички политически варианти за спасяване на банката, тъй като в България беше назначено служебно правителство, а Народното събрание беше разпуснато.

 

Човекът, известен с това, че научи всички задни и странични входове на сгради в България, се оттегли от сцената през задния вход. Орешарски беше неуспешен кандидат за президент. Днес е обикновен, достоен университетски преподавател.

 

Петър Чобанов – вундеркинд, придатък на гений

 

Финансово-икономическият вундеркинд на БСП, който се оказа два мандата депутат от ДПС. Чобанов е финансов министър при фалита на КТБ. Човекът, който отказва среща с вторите най-големи акционери в КТБ – дружество на Държавния резервен фонд на Оман. Човекът, който в следващите години е плътен придатък на другия финансово-икономически гений на ДПС Йордан Цонев. Днес Чобанов е депутат.

 

Бойко Борисов – на една крачка под Началника

 

Лидерът на опозицията тогава и партньор на карти на най-големия депозант физическо лице в КТБ Александър Сталийски. Седмици наред Борисов обяснява при всяка своя публична проява, че Чобанов и Йовчев (вътрешен министър по това време) са фалирали КТБ. После Борисов печели изборите, става премиер и еднолично отхвърля последния опит КТБ да бъде спасена от фалит с участието на част от тогавашните акционери, нови инвеститори и държавата.

 

Днес Борисов е премиер, доста се дразни от темата за КТБ и винаги е на една крачка под Началника. Макар и погален от „три папи”.

 

Списъкът на героите, разбира се, не е изчерпателен. В случая КТБ има замесени доста особи. Резултатът от всичко е, че четири години по-късно кредиторите на КТБ не са получили и един лев от масата на несъстоятелност на банката, а тя, вместо да се увеличава, непрекъснато се топи. Квестори и синдици изпуснаха съзнателно или не цели предприятия, над които биха могли да наложат възбрани и да присъединят към активите.

 

Днес КТБ е опоскан труп. Но като всеки опоскан труп търпи още опоскване. Защото в джунглата винаги има някой поизостанал гладен…

 

Станете почитател на Класа