Пак ни шутираха за Шенген (ВИДЕО)

Дебати в Европейския парламент

 

В прав текст: “Корупцията е един от критериите”

 

От днешното изказване на Марк Рюте – министър-председател на Холандия в дебати в Европейския парламент по повод бъдещето на Съюза:

 

“Искам да бъда много ясен: приветствам факта, че Румъния и България искат да се присъединят към Шенгенското пространство. Ние сме наясно с всички тези усилия, но тяхната работа далеч не е приключила.”

 

“България и Румъния трябва да изпълнят няколко условия, произтичащи от присъединяването им към ЕС и които са дефинирани в Механизма за сътрудничество и проверка.


Корупцията е един от критериите. И в това отношение Споразумението си е споразумение и то трябва да се спазва. Не може да имаме страни в Шенген, които не са изпълнили всички критерии”.

 

“Не може да има демократична легитимност без върховенството на закона. Членството в ЕС не е декларация за намерение. Това означава да се избере безусловно свободата на пресата, независимата съдебна система, правната сигурност и всички демократични постижения, които ни обединяват като общност “.

 

 Дори и Европарламентът да вземе решение за присъединяването ни, това решение подлежи на одобрение от Съвета на министрите на ЕС, за да влезе в сила. Достатъчно е една държава да се възпротиви категорично и то ще си остане само пожелание.

 

На този фон се питам дават ли сметка правителството, управляващата коалиция и въобще политическият елит на страната колко “добре” ще бъде приета кандидатурата ни за нещо далеч по-важно и съществено – чакалнята на еврото, та от лансиране на идеята пристъпват към заявка за членство?!

 

Или това се прави нарочно, за да се развихри антиевропейската кампания и да се посипят отново псувни от населението по адрес на ЕС, когато ни откажат? Защото е факт, че дори антиевропейските партии у нас парадоксално и странно са за това решение!