ВАНГА: „България е ДУШАТА, а Русия ТЯЛОТО ! ТЕ ЗАЕДНО ще СПАСЯТ СВЕТА”

Как започна изследователската ви дейност, посветена на българската пророчица? Какво породи „апетитът“ ви към скрития свят на необяснимите феноменални пространства?

 

 

Завършила съм философия. Това донякъде обяснява интереса ми към феномените и необяснимите факти, които ни заобикалят. Винаги съм проявявала любопитство, провокирано от вътрешната ми необходимост да разгадая тайните и да намеря отговор как и защо се случват събитията, за които нямаме логични обяснения. Никога обаче не съм допускала, че ще пиша книги за Ванга и че ще стана неин изследовател.

 

Срещала ли сте се някога с Ванга?

 

Нямам среща с пророчицата, вероятно защото бях много млада или просто по съдба не ми е било дадено да я познавам лично. През 90-те години започнах да пиша в „Седмичен Труд“ за езотерика. Създадох собствена страница „Тайни и загадки“, която правех дълги години. Тогава времената бяха такива, че хората гледаха малко странно на тези, които се занимават с непознати явления. Опитвах се по най-деликатния начин да представям и развивам темите си. Четиридесет дни след смъртта на Ванга, Никола Кицевски, който тогава оглавяваше издателство „Труд“, ми предложи да напиша книга за Ванга.

 

 

Прегърнах идеята без да се замислям. Взех кола от редакцията и заминах за Рупите. В чисто човешки план изпитвах неудобство, че дни след кончината на Ванга трябва да се ровя в душите и спомените на нейните близки. Днес съм изключително благодарна на Кицевски за тази провокация, защото много от тези хора си заминаха от живота. Мога да кажа, че опознах Ванга именно чрез срещите с нейните приятели, жените, с които е живяла и говорила. Имам над 100 разговора с хора, които са познавали добре Ванга – известни личности и обикновени хора от цяла България.

 

Първата ви книга излиза от печат година след смъртта на Ванга…

 

Първата ми книга “Пророчествата на Ванга” излезе през 1997 г., а втората – “Пророчествата на Ванга за човешките съдби” – през 1999 г. През 2006 г. беше отпечатано и допълненото издание на “Пророчествата на Ванга”, съдържащо двата тома и още нова информация. В него има и репортажи от родния й град Струмица. Мисля, че съм единственият журналист, издирил родната къща на Ванга (по-точно двора й, къщата отдавна е съборена и на нейно място има нова), махалата, в която е израснала.

 

Също така отидох до Анската чешма в близост до Ново село – мястото, от където вихрушката е вдигнала пророчицата и където е ослепяла. Ванга е казвала: “Когато отидете на Анската чешма, внимавайте да не ми настъпите очите. Там аз си изгубих очите.” Когато ослепява, е била на 12 години. Книгата ми „Тайната на Ванга – Учени разгадават дарбата на пророчицата” беше публикувана през 2009 г. Имам и една книга на руски език “Ванга и Россия” и една – “Ванга и храмът”, на английски и български.

 

Преекспонира ли се днес темата за Ванга?

 

Не, не се преекспонира. Тази година се отбелязват две годишнини – 105 години от рождението и 20 години от смъртта на пророчицата. Темата за Ванга винаги ще вълнува хората, защото тя е сложен и многообразен феномен. Хора като нея се раждат веднъж на стотици години. Да, в България е имало и други надарени с феноменални възможности, но те не са имали съдбата на Ванга или не им е дадено да имат нейната величина и слава. Говоря за Слава Севрюкова, която е работила с учения доц. Иво Лозенски, имали сме и дядо Влайчо от Старозагорско, който е бил силен ясновидец. Имаме и Учителят Дънов, за който Айнщайн казва: „Цял свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Дънов от България”.

 

 

Народът ни се е прекланял пред Ванга още преди държавата да официализира дейността й. Властите по онова време, през 1962 – 1963 г., са мислили да я интернират от Петрич. С целия си авторитет за нея се застъпва проф. Георги Лозанов, който е бил поразен от способностите й. През 1967 г. той създава Института по сугестология, където тя е назначена като щатен сътрудник със заплата. Огромна част от българите са благодарни на Ванга. Стотици хиляди души пряко или косвено са се срещнали с нея, докоснали са се до нея. Тя е влязла в семействата им, помогнала е – било за здраве или за решаване на тежък проблем.

 

Много медии напоследък твърдят, че изнасят за първи път скрити, неизвестни досега пророчества, направени от Ванга, кое от кое по-апокалиптични. Къде е истината?

 

Българските медии пишат все по-адекватно за Ванга през последните няколко години и аз много се радвам за това. Профанизирането на Ванга идва повече от Русия. Колкото я обичат, толкова и изкривяват нейния образ. Въпреки, че тя е наш феномен, руснаците си я припознаха и направо си я приватизираха.

 

Какво е вашето обяснение?

 

Първо, руснаците са много сугестивни, вярващи хора, за разлика от българина, който е „Тома неверни“. Ванга неведнъж казва: „Българинът ке страда, оти не вярва. Ние сме неверници, затова се мъчим и страдаме като грешници.” Това тя го е казвала пред много хора, включително и пред Нешка Робева, Янка Такева, проф. Филипов.

 

Руснаците, образно казано, се делят на три типа по отношение на вярата. Първият обединява пълните атеисти. Във втория влизат тези, които казват: „Вярващ съм, но не съм религиозен“. Това са хора, които сами формират своите възгледи. Третата група се формира от ортодоксално, догматично вярващите в християнството. Те не приемат феномени като Ванга. Според тях хората, които говорят с мъртвите, предсказват бъдещето или лекуват по нетрадиционни начини, са грешни пред Бога. Руснаците напоследък истеризираха да правят филми за Ванга. Те произвеждат комерсиални, евтини и жълти телевизионни формати, в които нищо съществено не казват. Това за мен е безсмислено пълнене на ефирно време, но за тях е вдигане на рейтинги и извличане на печалба.

 

Руснаците обаче продължават да ви търсят. Как устоявате на натиска?

 

Да, търсят ме за всяка нова тяхна продукция. Бях се зарекла да не участвам в това. Миналата година обаче се съгласих да дам интервю за телевизия НТВ – сериозен канал. Реших, че мой дълг е да опровергая и оборя всички неверни твърдения, свързани с нея. В края на 2015-та година Ванга стана световна сензация, заради неща, които никога не е казала. Най-неприятното е, че никой не се поинтересува дали настина са верни приписаните й ясновидства.

 

Кое от изписаното за Ванга ви шокира най-много?

 

Най-фрапиращите измислици бяха, че през 2016 г. ще избухне Третата световна война, че Европа ще се превърне в безлюдни руини. Четох още и такива писания, че тази година на Стария континент нямало да остане нито един християнин, а Рим ще стане столица на новия мюсюлмански свят. Безумни неща…

 

Имате ли отговор – кой инспирира тази огромна манипулация? Каква е нейната цел?

 

Преди около десетина години Руската информационна агенция “Новости“ първа пусна пророчествата на Ванга по години – от 2009 г. до 3797-ма година. Пълни измислици! Никога Ванга не е пророкувала по дати и години. Тя е предсказвала само значими общочовешки събития, като най-често не е споменавала годината, в която е възможно те да се случат. Освен това, много е внимавала къде и пред кого говори. Друг важен момент е, че не е обичала да прави глобални политически предсказания, както и да натоварва прозренията си с конкретика. Казвала е нещата, които вижда, с едно изречение и изключително рядко е визирала дата. Вероятните причини за това са няколко – или е знаела кога ще се случи дадено събитие, но не е искала да създава излишна паника, или информацията не й е била подавана. Понякога обаче, по време на разговор, думите сами са излизали от устата й.

 

Ванга е обичала да се събира с хора, които е чувствала близки, и да разговаря с тях.

 

Така е. Сещам се за една нейна среща с писателя Рангел Игнатов през 1968 г. Разговаряли са за събитията в Прага, които текат по онова време. Както са си хортували по човешки, Ванга изведнъж вметнала в разговора: „Тия ке се разделят, мирно ке стане, нема да има кръв“. Години по-късно Чехословакия наистина се раздели на две държави. Тя предрича изхода от Втората световна война, както и датата на смъртта на цар Борис III. Казва му, че социализмът ще дойде на власт и го предупреждава: „Помни датата 28 август“.

 

По-късно се е срещала и с Тодор Живков няколко пъти. Приятелството й с Людмила Живкова е било много силно и почти 10-годишно. Особено близки двете стават след катастрофата на Людмила през 1974 г. След инцидента дъщерята на Живков обръща гръб на светския живот и става изцяло духовна личност. На техните разговори рядко е присъствал външен човек. Но тя й води знаменити личности от чужбина. Ванга майчински е обичала Людмила и й е давала напътствия за много неща. Всичко това е описано в книгите ми.

 

Знае ли се дали Ванга някога е назовавала причините за смъртта на цар Борис III и на Людмила Живкова?

 

Ванга е намеквала, че и Людмила, и цар Борис са били убити. Никой обаче не може да потвърди, че тя е изрекла директно тези твърдения. По-скоро е споменала нещо по време на разговор, но иносказателно. Изказването й за Борис го има и във филма на Тома Томов. Там Ванга, говорейки за царя, казва: „И какво го направиха – отровиха ли го, убиха ли го, умре ли си – умре си…” Вероятно си е давала сметка, че не е уместно да се противопоставя на официалните версии. Много истини пророчицата е премълчавала дипломатично, за да не влиза в конфликт с властта.

 

Коя книга за Ванга стои най-близо до сърцето ви?

 

Това е голямата ми книга „Пророчествата на Ванга“. В нея са събрани над 100 разказа за Ванга на известни и не толкова познати на обществото хора. Тя съдържа и над 300 нейни пророчества в най-различни посоки, както и прозрения за живота. В книгата цитирам пред кого е казана всяка една дума на Ванга. За да няма съмнение в достоверността на изнесената информация, съм записала и кога е направено пророчеството, разбира се, ако съм разполагала с такива данни. Харесвам и книгата си албум „Ванга пророчицата”, която съдържа над 250 фотографии на Ванга, която е калейдоскоп на времето. Издадох я съвместно с фондация „Ванга” през 2011 г. в чест на 100-годишнината от рождението й.

 

Кои са глобалните пророчества на Ванга за България?

 

Винаги е казвала, че България ще се оправи. И винаги е твърдяла, че това ще стане, когато в училище се въведе час по вероучение, защото децата ни са изпуснати, а държавата е абдикирала от възпитанието им. Казвала го е пред много хора – и пред Янка Такева, и пред Нешка Робева, проф. Димитър Филипов и още много други. Специално се е обърнала към Янка Такева с думите: „Ти имаш много контакти с политиците. Кажи им да въведат час по религия, защото някой трябва да учи децата на християнски добродетели, на семейни ценности.“ Янка твърди, че го е казала на всички управлявали досега премиери, но уви, никой все още не е въвел час по вероучение. А Ванга тласкаше българите към вярата и самата бе силно вярваща християнка.

 

Знае се, че Ванга е предпочитала да бъде встрани от политиката, въпреки че е отправяла съвети към държавните мъже и жени.

 

Другото нейно послание е, че начело на държавата трябва да застане честен човек. Казвала е: „Има ли ги сега честните? И честен да си, ще те омърсят“. И още – много забележки е правила на политиците. Казвала им е, че трябва да се обединят в името на благоденствието на народа. Много е обичала България и българския народ. Не е пропускала да спомене, че трябва да се гордеем, че сме българи. Казвала е: „Един ден земята ще се отвори и тогава ще се види колко древен народ сме. Ще дойде ден, когато ще се разбере колко древна култура имаме и България ще бъде уважавана от великите сили“.

 

Какво е казвала пророчицата за отношенията между България и Русия?

 

Че не трябва да късаме връзката с Русия. Пред своя кръщелник Никола Делев е изрекла предсказанието, че и Европа няма да ни оправи. „Спасението не е в брат Джон, а в брат Иван. Не се продавайте на Америка за пари“ – това са нейни думи пред Мариана Конова и Ана Караангелова.

 

Ще спомена и още един случай – руският писател Валентин Сидоров посещава Ванга в края на 70-те години на миналия век. Стига до нея чрез Людмила Живкова. Говорили са си много дълго и целият разговор излиза в книгата “Ванга и Людмила”. Там тя казва, че светът ще се оправи, когато три страни се съберат в една точка – Русия, Китай и Индия.

 

БРИКС вече е факт, но в съюза влизат още Южна Африка и Бразилия.

 

Ванга вижда този съюз през 1975 г. Казва “ще дойде на света най-старото учение, то ще тръгне от Русия и навсякъде ще го признаят, дори Америка”. “Питате ме скоро ли ще стане това. Не, не скоро, Сирия още не е паднала”, казва Ванга.

 

Ванга е предрекла и войната в Сирия.

 

Да, така е. Случаят е много интересен. Той е част от автентичните записи на филма „Ванга – феномен“, направени през 1975 г. от проф. Никола Шиковенски и сценариста на лентата Невена Тошева. При Ванга влизат майка и нейната дъщеря, която била женена за сириец. Мъжът й бил в неизвестност дълго време. Двете жени искали да разберат дали е жив. „Леле, Сирия! Горките хора, там камък върху камък няма да остане. Ама то и в Библията го пише това“. Така възкликнала пророчицата, като думите се проронили от устата й неусетно. Виждаме какво става в Сирия – сякаш точно тези процеси е виждала Ванга. А в Библията, в Книгата на пророк Исая, се казва „Ето Дамаск се изключва от броя на градовете и ще бъде куп развалини.”

 

Много често Ванга прави пророчествата си именно по този начин – като изпуснати, вметнати изречения, които не може да спре – понеже й ги диктува Гласът или ги вижда. Тя се е водила от картините, които й се появяват като на филм. По-късно, пред 80-те години на миналия век, тя пак говори за Сирия. Казала е, че човечеството го чакат тежки години, а хората ще се разделят на групи по вяра, но ще дойде древно учение, което ще спаси човечеството. Кое ще е това древно учение – предстои да разберем.

 

 

Пророчествата на Ванга:

 

 

Чакат ни 1000 години мир и благоденствие

 

България е душата, Русия – тялото. Те заедно ще спасят света.

 

България е майката, Русия – бащата на цялото славянство. Двата народа са свързани от векове и имат обща мисия на Земята.

Не затваряйте вратата към Русия, тя е вход и изход за България.

 

Уважавайте Русия и не се доверявайте на американците – нищо добро не може да се очаква от тях. Помощ може да дойде само от Русия. Тя е наша майка. Тя ни е помагала и пак ще ни помага.

 

България ще се оправи. Ще възобнови дружбата си с Русия и с Турция ще установи отношения. Доброто предстои.

 

И сега Русия е велика и винаги ще бъде велика. Помнете: републиките ще се върнат при Русия.

 

Няма такава сила, която би могла да сломи Русия. Русия ще разтвори криле и ще се устреми нагоре. Русия ще си остане Велика Русия.

 

Сега Русия се нарича Съюз, но ще се върне старата Русия и ще се нарича така, както при Свети Сергий Радонежки. Нейното духовно превъзходство ще бъде признато от всички, включително от Америка. Това ще се случи след 60 години. Преди него ще се сближат три държави – Китай, Индия и Русия.

 

Ново духовно учение ще дойде от Русия. Тя ще се очисти първа и оттук учението ще започне своето шествие по света.

 

Лелеее, какво ще става в Сирия! Това е написано и в Библията. Клетите сирийци – ще дойде време, когато камък върху камък няма да остане от страната. Но до тогаз още е далече…

 

Плодородна е била Земята… А сега? Всичко е отровено и вие това го ядете – ето откъде идват болестите. Алчните за пари не мислят за хората. Но няма нищо по-силно от Природата. Вие я тровите, но тя ще ви го върне. Запомнете: големи промени ще станат в Природата и вие солено ще платите за това.

 

Не злоупотребявайте с торовете и химикалите, тъй като Природата вече се задъхва. Ще дойде ден, когато от лицето на Земята ще изчезнат растения, плодове, животни… Преди всичко лук, чесън, чушки. После ще изчезнат пчелите, а млякото ще стане вредно…

 

Водата ще стане по-скъпа от злато. Всичкото скрито злато ще излезе на повърхността на Земята, но ще се скрие водата.

 

Така е писано!

 

След 2000-та година ни чакат 1000 години мир и благоденствие. Обикновените хора ще могат да пътуват в други светове със скорост десет пъти по-голяма от скоростта на светлината така, както сега пътуват с автобус. Но всичко това ще стане възможно не по-рано от 2050 г.

 

Не вярвате в Бог, а искате той да ви помага. Без вяра не идвайте при мен, защото не аз, а Той ви помага…

 

Смъртта е крачка през прага – от едната стая в другата.

 

Ние не сме сами на планетата. Извънземен разум съществува – човечеството ще осъществи контакт с жители от други планети.

 

 

Станете почитател на Класа