"Искаме да активизираме българската диаспора"

Българите по света правят много интересни неща, затова искаме да ги активизираме. Например да стартират компании и наемат хора в България, казва Евгени Ангелов от Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране.

 

 

 

 

 

 

Повод за интервюто е организираният на 11 април от Българскатаасоциация за дялово и рисково инвестиране форум в Берлин.

 

Ако трябва да обясните на един съвсем непосветен човек: какво точно означава „дялово и рисково инвестиране"?

 

Ангелов: Много лесно. Нашите членове помагат на компании да растат, да се развиват – и осигуряват финансиране там, където банките нямат възможност да го направят. Близо една трета от финансираните компании не са създадени от български граждани, но установяват офиси в България. Може да се каже, че ние „придърпваме" най-енергичните и най-предприемчивите хора в региона да стартират компании и да наемат хора в България.

 

Symbolbild Start-Up (Colourbox)

А каква полза имат вашите членове от тази дейност?

 

Ангелов:Нашите членове – това са фондовете. Те растат с компаниите. Идеята е чрез парите, които те инвестират, след това компанията да се препродаде или пък те да си продадат дяловете и в крайна сметка да спечелят пари. Ние представляваме общо-взето всички институционални инвеститори, които са базирани в България.

Какво е това „институционален инвеститор"?

 

Ангелов: Истински фондове. Ако аз и Вие започнем да инвестираме в компании като физически лица, ние няма да бъдем институционални инвеститори. При нас членуват общо-взето всички фондове, местно базирани в България – 7-8 на брой.

Като чуят „рискови капитали", мнозина веднага ще си представят онези финансови акули, които купуват и препродават фирми, или разбиват компаниите на отделни сегменти и после ги продават. С това ли се занимават вашите членове?

 

Ангелов: Твърдо не. Нашите членове инвестират в развиващи се, растящи компании – и активно допринасят за развитието на тези компании. Това, за което може би говорите, са вече много големите фондове, които купуват големи индустриални компании, обикновено в Западна Европа и САЩ, които след това реструктурират, разпарчетосват и т.н.

 

Г-н Ангелов, Вие цитирате данни на списание „Форбс", където София е обозначена като една от привлекателните дестинации за стартъпи. Какви точно са числата и как може да се докаже и обясни това твърдение?

 

Ангелов: „Форбс" си има методология за тази статистика. Гледат се много различни параметри. Например – колко струва да стартираш компания; каква съпътстваща инфраструктура има; има ли такива фондове, като нашите членове, които могат да подкрепят стартиращите компании; колко скъпо е за живеене; какво е качеството на живот...

 

Вие представихте своята дейност във Виена, в Лондон, а сега и в Берлин. Какво очаквате от такива събития?

Evgeny Angelov (Privat)

Евгени Ангелов е председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране

 

Ангелов: Ние имаме две основни цели. Едната е да активизираме българската диаспора, защото българите по света правят много интересни неща. Част от тях стават инвеститори, други започват да помагат на компании, трети пък се замислят дали да не се върнат в България. Втората ни цел е да информираме фондове – например тук, в Берлин - които искат да стартират офиси в България. На срещата в Берлин дойдоха около 150 души и отзвукът беше много положителен.

 

Тези дни БНБ съобщи, че българите, които работят в чужбина, през миналата година са внесли в страната 1,15 милиарда евро – тоест, те са най-големият чуждестранен инвеститор. Вашата асоциация има ли идея да работи с тези хора и да ги мотивира да инвестират в стартъпи? Защото голяма част от техните пари положително отиват за потребление и закупуване на недвижими имоти.

Ангелов: Точно това е нашата цел. Да се инвестира там, където ние сме конкурентоспособни. В производството на иновации в някои сфери, като софтуер, нишово производство на продукти, които имат някаква глобална апликация. Тоест, търсим не онези хора, които пращат пари на своите родители, които пък ги харчат за консумация. Търсим хората, които искат да инвестират и от това сами да спечелят пари. А компаниите да се развиват.

Станете почитател на Класа