Мизерното българско вино, жалкият БВП и защо сме толкова зле …заради „комунистите”

През 2016 износът на вино от България е на стойност 65 млн. лева (данни на НСИ). Това са 33 млн. евро. За сравнение, например Австрия вече изнася вино за над 150 млн. евро годишно – почти пет пъти повече. А у нас живеем със самочувствие, че българското вино е най-хубаво в света и навсякъде го търсят.

 

 

С Франция по-добре да не се сравняваме – тя е изнесла вино за 12,9 милиарда евро – рекордно миналата година. А в края на 70-те години на миналия век България се сравняваше с Франция по износ на вино на човек от населението и беше сред първите в света по износ като количество. Това не е носталгия по соца, а факти от статистиката, върху които трябва да се помисли.

 

Има нещо сбъркано в „българския модел”

Нещо трябва да се промени.

 

Още за сравнение – колко е българският износ на вино като дял в Брутния вътрешен продукт (БВП)? Даже не може да се сметне. БВП на България е 45 млрд. евро за 2016, износът на вино е някъде 0,07%.
За сравнение, например производството на авточасти у нас като стойност е 4% от БВП. За съжаление само част от тази стойност влиза в българската икономика.

 

Нещо бъркат онези, които си мислят, че с туризъм, вино и без индустрия България ще процъфти. Още преди 2000 година (с пари по САПАРД или без) и след това бяха построени много нови лозя и винарни. Вече има лозя и винарни на по 10-20 години, а България е до никъде като износ на вино. Въпреки прекрасните условия и тероар. В европейските магазини рядко можеш да намериш българско вино. Но македонско има по-често.

 

Напоследък премиерът Борисов и управляващите се хвалят с големи успехи в икономическото развитие, България щяла за пръв път да достигне 100 млрд. лева Брутен вътрешен продукт (БВП) – тоест 50 млрд. евро. Но на практика държавата е в

мизерното състояние на най-бедната в ЕС,

и като доходи на човек, и като БВП.


Гърция в тежка криза има БВП 175 млрд. евро за 2016 г. (тоест – около 4 пъти повече). БВП на Румъния е близо до гръцкия. БВП на Унгария е 100 млрд. евро, на Чехия - 177 млрд, на Словакия - 81 млрд.

 

България с нейните 45 млрд. евро Брутен вътрешен продукт за 2016 г. може да се сравнява само със Сърбия, която е преживяла войни и международна изолация, изгубила е част от територията и населението си. А управляващите се хвалят. Никак не е за хвалене, като се сравним с другите.

 

Чехия, Словакия, Унгария са с почти същото население като у нас, И там, и в Румъния е имало комунизъм. Универсалното обяснение, че „комунистите” са виновни не върви

На този аргумент веднага се появяват фейсбук-анализатори да възразят, че сега ни управлявали „децата на комунистите”. Може би едно от обясненията защо сме толкова зле, е точно това мислене.

 

 

Наистина, кой от министър-председателите Филип Димитров, Иван Костов, цар Симеон, Бойко Борисов (три мандата) е дете на комунистите? Нито десният икономист Орешарски, макар да беше министър и премиер в коалиции на социалистите, е такъв. Нито днешните министри от патриотите, нито предишните от насипното дясно, които ни управляваха, са „деца на комунистите”.


У нас много обичат конспиративните теории и лесните обяснения –комунистите са виновни. Докато не осъзнаем колко сме зле, назад и встрани, и защо точно това е така, няма да има развитие и няма да се повиши стандартът на живот.

Станете почитател на Класа