Обсъждат мерките за мръсния въздух в София в Комисията по околна среда

Комисията по околна среда към Столичния общински съвет днес ще обсъжда предложените мерки за борба с мръсния въздух в София.

 

Предложенията на общината предвиждат обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества основно в центъра на града, като се цели това да стане с ограничаване на движението на автомобили там.

 

смог, мъгла

 

Сред предложените мерки е двойно увеличение на цената на "Синя зона".

 

Предвижда се и т.нар. "зелен" билет за градски транспорт на цена от 1 лев, който обаче ще влиза в сила само в дните със сериозно замърсяване на въздуха.

 

След като бъде обсъден от Комисията по околна среда, планът с мерки трябва да бъде разгледан и от Столичния общински съвет до края на месеца. Дали и кога мерките ще бъдат приети и кога ще има някакъв реален резултат от тях не е ясно.

 

През това време Столична община продължава с други инициативи в посока по-чист въздух. Една от тях е събирането на стари гуми из града, за да не бъдат горени те за вторични суровини и за отопление. Отоплението на твърдо гориво се посочва като основна причина за замърсяване на въздуха.

 

През последния месец са събрани общо 3400 гуми.

 

По данни на Изпълнителната агенция по околна среда последният ден с превишение на нормите за замърсяване на въздуха е бил миналият четвъртък, 11 януари. Тогава в станцията в "Павлово" е отчетена концентрация на фини прахови частици (ФПЧ10) 1,14 µg/m3, което е повече от двойно превишение.

Станете почитател на Класа