123 години от рождението на Гео Милев

Георги Милев Касабов, известен като Гео Милев е роден на днешния ден, 15 януари 1895 г., в град Раднево, България.

 

Български поет и публицист, основен представител на експресионизма в българската литература. Заедно с други симпатизанти на левицата е убит от оная, добрата, царската полиция по време на Априлските събития през 1925 г.

Герой от Дойранската епопея. Изгубил окото си там, при раняване.

 

 

Какво се случва с българските герои от войната през оная, добрата, царската власт?

Ами ето какво: случва им се демонократична евроинтеграция:


В София, Гео Милев издава списание „Везни“ (1919–1922), което се оформя като трибуна на символизма и експресионизма в България.

 

В започналото да излиза през януари 1924 г. списание „Пламък“ Гео Милев печата статии под надслов „Грозни прози“, поемата „Септември“, както и началото на поемата „Ад“.

 

Свободата на словото е една от основните демонократични ценности, и свободи, нали така?

 

Западноевропейска, така да се каже?

 

Отлично: именно заради поемата „Септември“ книжка 7–8 на списанието е конфискувана. Това не е всичко – Гео Милев е даден под съд.

 

През януари 1925 г. списанието (демонократично, разбира се) е забранено.

 

На 14 май 1925 г. заради поемата Гео Милев е осъден, но не като сега условно, с пробации, и прочее глезотии, а направо на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години.

Демонокрация, царска при това!

 

Той обаче решава да обжалва постановената присъда пред Апелативния съд. На добрата царска демонокрация и пресъхват евроатлантическите ценности, и решават повече да не се чишкат с такива поети — герои от войната.

 

На 15 май е извикан за „малка справка“ от полицията и изчезва безследно.

 

Чиста работа. Демонократична.

 

Но… не достатъчно чиста. Остават следи. Останките му са открити през 50-те години на миналия век в масов гроб край София (Илиянци). Разпознат е по изкуственото око, поставено му по време на операциите в Германия. Белезите от насилие, както и показанията на ген. Иван Вълков пред съда през 1954 г., доказват, че Гео Милев е бил брутално удушен с тел.

 

Не съм чул ревльовците за “избития от комунистите цвят на нацията за периода 1944-1947” да са проронили една сълза, да са написали една дума за него.

 

Тяхното реване, техните сълзи, сополи и състрадателно подсмърчане са строго избирателни. Не са за такива герои от Дойранската епопея. Запазени са за други униформени от епохата.

 

Да почетем поета, героя от Дойранската епопея


Шапки долу….

Станете почитател на Класа