Шефът на баретите: Не искам да работя в МВР

„Класа“

Комисар Георги Узунов, началник на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ - т. нар. барети), е подал рапорт за напускане в понеделник. Това съобщи вчера БТА, като се позова на свои източници. От пресцентъра на МВР отказаха да дадат повече подробности. Вътрешният министър Миков също отказа да отговори на въпроса какви са причините за оттеглянето на Узунов.
Според БНТ в понеделник е приключила проверка на дирекция "Инспекторат" към МВР, която е установила пропуски в организацията на работа и нарушения в поделението. Те обаче не са достатъчни, за да бъде уволнен дисциплинарно комисар Узунов или да бъдат дадени на прокуратурата. Проверката е заради инцидента на 5 юни, когато полицията се отзовава на сигнал от граждани в столичния квартал „Дружба“, които твърдят, че пред очите им отвличат човек. Впоследствие станало ясно, че отрядът за борба с тероризма прави обучение, без за това да са уведомени другите служби. „Имам 18 години служба в МВР. И в един момент съм подложен на такава масирана кампания. Не мога да си представя откъде излиза това. Имам собствена версия, но просто не мога да я оглася", каза Узунов пред Дарик радио. „Чувствам се омерзен, с част от ръководството вече разговарях по въпроса. Медиите са наистина много силна власт, те формират общественото мнение", допълни той.
Узунов бе обвиняван и за любовна афера със служителка. „Няма нищо вярно там, няма никаква истина", бе коментарът му. „Това е една скалъпена история, много пикантна, за да привлече общественото внимание и да се продължи със следващите действия", уточни той. Узунов беше категоричен: „Не искам да работя повече в МВР."



Кариера – от най-ниското до най-високото управленско ниво
Георги Узунов e роден на 11 юли 1955 г. Завършил е Военно-артилерийското училище в Шумен. 10 години е работил за армията. След това напуска и започва работа в Специализирания отряд за борба с тероризма. Там започва от най-ниското управленско ниво - командир на екип. След това е бил началник на група за специални операции и началник на сектор "Специална подготовка". През 1990 г. става зам.-командир на отряд. После началник на група за специални операции. На 16 май 2003 г. e назначен за началник на СОБТ.

Станете почитател на Класа