Откриха нарушения в документите на автобуса убиец

„Класа“

Проверка на МВР установи, че водачът на автобуса, който уби 16 души и рани 18 на 28 май в местността Бакаджик, Ямболско, е назначен на работа, без да е спазено изискването за преминаване на психологическо изследване в ИА „Автомобилна администрация”. Това заяви вчера от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Михаил Миков, който бе изслушан във връзка с трагичния инцидент на Спасовден, заради който България вчера беше в траур. Миков допълни още, че удостоверението на водача за правоспособност е изтекло през месец януари 2007 г.
Според Миков са констатирани поредица нарушения. „Не е заверена пътна книжка на списъка на пътниците в регионалното управление на ИА „Автомобилна администрация”, не е спазено изискването съставът на групата да не бъде променян и на практика е извършван превоз на принципа на редовна линия, без да се издават билети за тези пътувания и без да има издадено разрешително от съответната община“, обясни Миков. Той каза още, че фирмата, която е извършила проверка на техническата изправност на автомобила, не е отразила в протокола и не е измерила ефективността на ръчната спирачка. Експертиза на МВР на мястото на инцидента е установила, че не са забелязани спирачни следи по пътната настилка.
Министърът разказа, че при проверка на документите на фирмата „Ем Си Ай” е установено, че е лицензирана за извършване на транспортни превози и в списъка към този лиценз са вписани три превозни средства.
Вчера МВР оповести и списъка с имената на загиналите. Село Безмер, Ямболско погреба трима от тях.
От болница „Пирогов“ съобщиха, че психолог на МВР ще стабилизира шофьора на катастрофиралия автобус. Господин Димитров, на 61 г., е със сътресение на мозъка. Няма опасност за живота му, но психическото му състояние е тревожно, тъй като вследствие на трагедията има опасност да посегне на живота си. Настанен е в самостоятелна стая и двама полицаи се грижат денонощно за безопасността му.
Иванка Иванова, на 52 г., другата пострадала при трагедията, настанена в „Пирогов”, е със сътресение на мозъка и счупена лъчева кост на лявата ръка, която е гипсирана. Имала е и две рани на главата, които са били обработени още в болницата в Ямбол.
Пострадалата 31-годишна Шенгюл Яшарова бе оперирана успешно във Военно медицинска академия. Тя е с черепно-мозъчна травма и лицево-челюстна фрактура.



Загиналите
1. Вълкана Георгиева, 75 г., с. Безмер
2. Гана Иванова, 73 г., с. Александрово
3. Марийка Калчева, 48 г., с. Войника
4. Бъна Димитрова, 78 г., с. Войника
5. Ради Минчев, 85 г., с. Драгоданово, обл. Сливенска
6. Цоньо Ганев, 16 г., Ямбол
7. Тодор Джелебов, 74 г., с. Кирилово
8. Димитър Жеков, 78 г., Ямбол
9. Стоянка Араванова, 77 г., Ямбол
10. Стефанка Мандалиева, 67 г., Ямбол
11. София Вичева, 72 г., с. Безмер
12. Минка Косева, 68 г., с. Безмер
13. Елена Георгиева, 67 г., Ямбол
14. Стоянка Борисова, 62 г., Ямбол
15. Иван Ганев, 43 г., Ямбол
16. Донка Тодорова, 60 г., Ямбол


Прокуратурата повдигна обвинение срещу собственика на автобуса

Прокуратурата повдигна вчера обвинение срещу управителя на фирмата и собственик на автобуса Слав Славов. Обвинението е по чл. 123, ал. 3 от Наказателния кодекс и гласи: „Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода до пет години“.

Станете почитател на Класа