МС обсъжда кой ще стане началник на отбраната

„Класа“

Тази седмица ще предоставим на заседание на МС всички предложения за това кой да стане началник на отбраната, както е записано в Закона за отбраната и въоръжените сили. Това заяви вчера пред журналисти министърът на отбраната Николай Цонев, който откри детска градина за деца на военнослужещи в столичния кв. „Овча купел”. Министърът обяви, че стои зад това настоящият началник на отбраната ген. Златан Стойков да бъде преназначен. Цонев беше категоричен, че до края на мандата на кабинета ще има началник на отбраната.
Според експерти реални възможности за поста имат още трима кандидати - ген. Галимир Пехливанов, който е заместник-началник на ГЩ на армията, командващият на ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев, и командващият на ВВС генерал- лейтенант Симеон Симеонов.
„Все още не са правени разчети колко военнослужещи от бившия Генерален щаб ще бъдат съкратени с въвеждането на интегрирания модел на Министерството на отбраната“, каза още военният министър Николай Цонев. Той обясни, че в момента в подразделенията, подчинени на бившия Генерален щаб, има 4700 души. В самия щаб те са около 400. Според новия Закон за отбраната и въоръжените сили в Щаба на отбраната трябва да влязат 260 души. Министърът каза, че много от военнослужещите ще бъдат пренасочени към щабовете по подготовката и в съвместното оперативно командване. Цонев беше категоричен, че ще се погрижи да бъдат съкратени колкото се може по-малко хора.
„Търгът за военното НДК ще бъде обявен на 29 май“, съобщи още Цонев. Министърът заяви, че първоначалната цена на имота, който се намира на столичния бул. „Ген. Скобелев”, в близост до Петте кьошета, е около 99 млн. лв. и той ще бъде продаден като незавършен строителен обект. Цонев каза, че има постъпили устни предложения за взимане на помещения от сградата от страна на прокуратурата. „Смятам, че не е целесъобразно от държавническа гледна точка в момент на финансова криза да не влязат тези пари в държавния бюджет, независимо дали МО ще ги ползва или не”, каза още министърът.




Офицерите от резерва искат нови военни празници
Офицерите от резерва поискаха министър Николай Цонев да въведе официално два празника за Българската армия. Председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, генерал-лейтенант о.р. Стоян Топалов, е внесъл писма за връщането на Деня на спасяване на знамето и за въвеждането на Ден на българската военна песен.
Денят на спасяване на знамето е бил въведен със заповед през 1919 г. Празникът е посветен на знамената на 18 български пехотни полка, които остават заложници след края на Първата световна война, но успяват да спасят флаговете си.
Денят на българската военна песен трябва да е нов празник, който да бъде посветен на датата на първото изпълнение на песента „Велик е нашият войник” – на 2 октомври 1916 г.

Станете почитател на Класа