Блатото няма да се раздвижи

„Кампанията си върви – рече един циганин – обаче парите още ги няма!" И се ухили доволно, понеже беше сигурен, че парите накрая ще дойдат. Пак. Това беше реплика от телевизионен репортаж, който трябваше да разследва, как ще гласуват циганите за предстоящите избори, как са оформени рушветчийските квоти за различните български партии.

 

***

Накрая всичко ще бъде точно: миньорите, „фермерите" и пр. ще си чакат заплатите с месеци, обаче с циганите трябва да сме стриктни. Разбира се, те нямат никаква вина – защо да разочароват будалите български политици, щом са толкова щедри. В циганската общност те трайно са си изградили образа на измамници и бездарници. Честито. А циганите с основание се питат, защо, всъщност, обикновените българи гласуват безплатно. И те ли са будали като политиците си.

 

***

От никъде взорът надежда не види. Нищо свястно не се изговаря, нищо не се забива в съзнанието ни - народът вече и не очаква това. Политическото Илиянци предлага главно показни жестове и евтина бутафория. Нинова на кон - да се надяваме, че няма да ходи и в Министерския съвет с кон. Започнат ли да се качват на коне, Народът съвсем ги отписва. Миньор, който от четири месеца си чака заплатата, да го впечатлиш с кон? Никога. „И тая има мерак да ни язди!" - това ще си каже публиката, нищо повече.

 

***

Алигатора пък изпитва сериозни колебания. Наясно е, че предишната му коалиционна авантюра отне немалко от капитала му. И не иска отново, или поне веднага, да цамбурне в тинята, каквото е другото име на българската „коалиция". И затова му се ще да хване властта през ръка, дори през две ръце. Дотогава останалите ще са се смразили до степен, че по-разумно би било направо да се изколят. Само си ги представете един до друг: Нинова - с кон или без кон, Марешки, Валери Симеонов, Каракачанов. Те са наясно, че всяко превъртане през нови избори ще отрязва по една тлъста филия от влиянието им. Ами, ако останат сами със себе си – тогава какво? Ужас и картофи, както се казва в психиатричните клиники с по-лек режим.

 

***

Тогава на сеирджиите, които безплатно гласуват, дори Герджиков ще им се види цвете. Той е такава лека кавалерия, че Радев отсега трябва да му даде и следващите два служебни кабинета. Някои от досегашните „първенци" видимо не бяха с целия си. Плевнелиев се снимаше с компаньнока, която се рекламираше, че „гълта страстно и жадно". Ненчев пък си назначи проститутка за шеф на отдел в Министерството на отбраната. Какво да ги правиш, толкова им е ангелът на българските политици – те цамбурват във политиката, недовзели си във всяко отношение. И най-напред посягат да се разгащят. Обаче Герджиков направо далдиса в чалгата. Да назначиш фолкпевица за шеф на „Напоителни системи" – е, това вече е извън мярката. Кога ще уважават циганорите такава власт – никога. Сигурно си казват, че още 1300 години ще им дават рушвети по време на избори.

 

***

Трийсетина дни вече разгащниците не спират да мелят по телевизиите – но човек не може да запомни нито една тяхна дума. Посланията им са рахитични, понеже предварително са наясно, че никой няма да им обърне внимание – защо да си дават зор тогава. Не могат и да се понабият като хората в телевизионните студия. Докарали са я дотам, че дори Евтим Милошев ги заплашил: щял да спечели изборите, ако направи партия „Столичани в повече".

 

***

И, както винаги, не се сещат дори да споменат думата „България" – може да е притворно, но да я използват поне веднъж, по дяволите. Ще си траят и ще търпят „БИЛА" да прави кампании с посланието „Аз обичам България". Търговците я обичат – но нашите търтеи не се сещат за нея.

 

***

Нито една свястна дума не се чу за истински важните, съдбовните български проблеми. При това, скотският ни живот понякога им подхвърля наготово удобни теми – но и на тях не им обръщат никакво внимание. И най-големият тъпанар измежду политическите инвалиди би трябвало да се сети, че ще направи впечатление, ако каже нещо за онзи наглец католическия поп Паоло и гаменската му изцепка за България. Или пък за башибозука Джасим, който обруга Левски. Но никой не отрони нито дума и за него – а той отвори широко вратата пред бъдещите ругателства по светините ни.

 

***

Която и партия да беше обговорила, както трябва, скандалджиите Паоло, Джасим, дивакът от Берлин, Местан или конфликтите в Гърмен, Белене и Ихтиман, със сигурност щеше да увеличи изборния си резултат.

 

***

Слепи и глухи са за важното. И сега забравяме най-важното: подлата сянка Местан – тази змия, която открито ни се подиграва. Няма какво да гоним Гьокче – Местан трябва да натирим в Турция, и то с наложен платеж. *** Местановци са се овълчили да цепят Кърджалийско, това е ясно. Може да ги спре само ДПС/Доган - нека си дадем сметка за това без излишно лигавене. Някъде се промъкна съобщението, че Местан направил молебен на Трети март за турските войници, загинали при боевете за Шипка. Ако това е вярно, направо да сваляме знамената. Нашите политикани са се предали без бой.

 

***

Българската Съдба е безпризорен сирак. Въвличат ни в отвратително бездушни предизборни лакърдии, вместо да ни кажат: Как ще се справят с Бежанските Орди? Как ще се справят с Циганското Надигане? Как ще възпрат мераците на Турция – да си купуваме ли вече фесове? Как ще спрат Българския Разпад? Какво провиждат за България след отлитането на Балона „Европейски съюз"? Какъв е Българският Изход от безбожното оскотяване на значителна част от българския народ?

 

***

Изобщо, има ли някакъв минимален шанс да преодолеят собствената си овчедушна Наивност? Обаче тези въпроси са скучни за българските изборджии: плати 50 лева на Манго – и си свиркай.

 

 

***

Коментарът на журналиста е публикуван на профила му във Фейсбук с големи съкращения от „Уикенд"

Станете почитател на Класа