Над 2 милиарда лева е щетата в държавния бюджет на България

Заради неправилно разпределение на средствата от ПРСР и пренасочването им от едни към други проекти и бенефициенти

 

 

 


Това разкри пред журналисти председателя на Асоциацията на Агроекологичните земеделски производители Александър Атанасов. По думите му чрез пренаписването на наредбите по различни мерки, парите или са пренасочени към едрите зърнопроизводители, които са сегашното лоби на политическото ръководство на земеделското министерство или са вкарани в изграждането на безсмислена инфраструктура в почти обезлюдени селски райони. По този начин са извършени крупни кражби, като са отчетени повече пари, отколкото в действителност са вложени в различните проекти.

Бюджетът ощетен с около 2 млрд. лв. от ПРСР

 

 

Близо 2 млрд. лв. е ощетен републиканският бюджет заради ПРСР. Заради обжалване на наредба за агроекологичните мерки ЕК няма да признае близо милиард и те ще останат за сметка на държавната хазна. Това обяви днес председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП) Александър Атанасов на пресконференция в БТА.

 

В българското земеделие става дума за интереси, схеми и пари. Министърът Десислава Танева пропусна да каже „и кражби". Медиите вече свикнаха да получават пари от европейските програми и техническата помощ и съответно са абсолютно зависими да отразяват държавната политика за кражби. И който повече краде се счита за по-успял държавен служител, коментира Атанасов.

Той обяви, че има папка със сигнали до ДАНС, главния прокурор, със съответните факти и материали. „Реално това, което преди година говорихме, че промяната в Наредбата за агроекология от ПРСР са направени от октомври 2015 г. , в последния момент и от 1300 кандидати останаха 240.

 

Сега ЕК изисква от всички отказали се кандидати, повече от 1000, да възстановят всички средства. Ние обжалвахме пред ВАС изменението на Наредбата и сега имаме следното безумие. Има определение, с което Върховния съд отмени Наредбата в частта плащането – от 35 на 17 лв.

 

Преди седмица излезе решение на 5-членен състав на Върховния административен съд, който отменя решението на тричленния и го връща за доразглеждане. Тоест в момента е в сила определението, което казва, че плащането е 35 лв. Тук идва и проблемът, защото ЕК от своя страна одобрява намаляването на плащането на 17 лв., но не признава отказа на тези, които са се отказали. И така имаме класически Параграф 22. Това че за държавата ще има милиард загуба както се казва, на никого няма да направи впечатление, защото кражбата е законна.

 

Държавната администрация работи единствено против земеделието. Всъщност моделът на работа във всяко едно министерство е да се краде. След като това е факт, аз се надявам, че поне има разум и откраднатите пари да бъдат от по интелигентен начин и да не са за сметка на държавния бюджет, защото иначе сме ощетени ние като данъкоплатци", каза председателят на ААЗП.

 

„Раздадените последни пари по ПРСР от премиера Слънце, заедно с министър Десислава Атанасова са по наредба, а след това се пускат тайни указания и критерии и има съмнение, че тези разходи ще бъдат възстановени и признати от ЕК. По наши изчисления на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители те са около 2 милиарда и като не ги признае ЕК ще останат за сметка на държавния бюджет. Какво да се прави ДФ „Земеделие" естествено функционира като организация, в която се търсят връзки и всеки трябва да си плати, за да получи пари. МЗ издава наредби, които са направени за определени хора, да вземат парите. Но това се прави по-глупав начин и естествено ЕК не признава тези пари. Това е положението. Едва ли това е новина, че кражбите са на високо ниво. В специализираните органи за разследване всички защитени свидетели са педерасти и крадци. Вместо да са сигурни затворници те са защитени свидетели и затова тази пресконференция я даваме заради нашите членове на ААЗП. Надяваме се да достигне до по-широк кръг хора, занимаващи се със земеделие. Въпреки изказванията на зам.-министър Грудев, че тези, които съдят министерството няма да вземат пари, не е сигурно защото МЗ не спазва съдебните решения. Защото е организация, на която съдът не може да й каже какво да прави. Явно моделът е добър харесва се и безобразията извършвани от държавната банда трябва да бъдат на по-високо ниво. Дано някой се възмути, че да има резултат", предупреди Александър Атанасов.

 

„Преди седмица в агрозона, се каза, че тези, които слуша Александър Атанасов и съдят министерството пари няма да вземат. Грудев е сериозен представител на това течение за кражба и има право да го каже. Но само Грудев и Деси Танева имат възможности въпреки нашите сигнали и корупционни схеми. Явно имат подкрепата на някой друг. Не е Бойко Борисов, освен ако не е сложен някой актьор. Защото такъв малоумник едва ли ще се намери с конкурс", коментира Атанасов, който е бивш главен експерт в МЗ.

 

На журналистически въпрос как ЕК ще си вземе платени вече пари, той обясни: Парите платени вече, може да бъдат удържани от бъдещи плащания и остават за сметка на бюджета.

 

„В сигналите ни до ДАНС и прокуратурата има за Цветомира Савова, Антон Аспарухов. Имайте предвид, че в МЗ почти няма нещо, което да е направено правомерно. Аз се примирих, че държавната администрация се възприема добре, като генерира максимална корупция. Схемата е една и съща и моделът е един и същ. Променят се нормативните изисквания. Тези, които са крали от 2002 г. от САПАРД сега пак те да вземат парите. Това е вече Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), които контролират голяма част от площите в България. ПРСР води до обезлюдяване на селските райони, създава стадиони за спорт на кокошки, до подобряване на инфраструктурата на места, където почти не живеят хора. Вероятно това има някакъв смисъл в бъдеще, в нашите красиви села да се създаде модел, който да поощри младите хора да се върнат там и да живеят, и да са щастливи. Явно, че съществуващия модел се харесва и всички, имат изгода, защото се краде добре.

 

Аз бях разследван от ДАНС 6 месеца и се видя, че нямам нарушения, след това се опитаха да ме изкарат луд. Това е действащата банда и действа срещу тези, които се осмеляват да говорят истината , която е недопустима и неприемлива, и не се търси като информация.

 

Сотир Цацаров за мен и прокуратурата са един много добър държавен орган, който се занимава с рекет. Действа веднага след падането на определени крадци, но не да ги вкара в затвора, а да ги ограби. Прокуратурата и съдът са като тото 2, зависи кой ще ти разпределят и какво са решили да ти направят. В България действа примера на бележката, който е виновен няма значение, който има бележката и има повече връзки, и е платил повече, той печели. Така невинният става виновен.

 

Всички, които се отказаха са изключително ощетени, защото ще възстановят взетите от тях, за 3 години около 700 млн. лв., Които продължиха и повярваха – 250 производители, също са ощетени. Ако платят 35 или 50 лв., колкото казва съда, вторите 17 лв. трябва да са 100% от държавния бюджет, защото ЕК приема намалението на 17 лв. и естествено, който съди министерството няма да получи пари.

Аз мисля, че е адекватно мисля, че съдебните решения в България са пожелателни, особено фонд Земеделие. Порожанов не е директор има решение на съда, че това е Мирослав Николов – възстановен на работа. Всичко, което е подписано от Порожанов не е в сила. Има съдебно решение за Николов и за Виолета Александрова – в бъдеще ще има забавна история.

 

Потърпевшите от честите промени на наредбите, започват да търсят правата си в парламентарната комисия или по съдебен ред. Минават една тежка процедура от 4 години и МЗ веднага сменя наредбата с друга и пак връща същата схема, която ги ощетява, така че те имат още 4 години да обжалват. Това е нормален земеделски модел да се краде", обясни схемите за източване на пари Александър Атанасов.

 

 

 

Станете почитател на Класа