Повдигнаха три обвинения на Мария Мургина

„Класа“

На бившия ръководител на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина е повдигнато обвинение за три престъпления. Това съобщи вчера пред журналисти наблюдаващият прокурор Маргарита Немска. Обвиненията са за длъжностни престъпления, за неправомерно оказвана на принуда върху данъчен служител и за попълване на неверни данни в декларация, която се изисква по Закона за Сметната палата.
„Мургина е заплашвала данъчна служителка“, уточни Маргарита Немска. Нарушението при попълването на декларацията е, че бившата шефка на НАП е декларирала невярно придобит от нея имот. От 2 до 10 години затвор предвижда законът, ако повдигнатите обвинения бъдат доказани в съда. Немска допълни, че прокуратурата проверява и други служители на НАП за нарушения на закона. На Мария Мургина е наложена лека мярка за неотклонение – подписка, съобщи още наблюдаващият прокурор. „Мургина е с чисто съдебно минало, няма данни да се укрие, както и да извърши и друго длъжностно престъпление, защото е отстранена от служба“, допълни Немска.
Бившата шефка на НАП дойде вчера в НСлС в 13 часа и престоя там близо час. Придружаваха я трима адвокати - Пламен Ялнъзов, Валери Борисов и Петър Китанов.
„Не е правилно сега да се коментира“, обясни на излизане от сградата адвокат Ялнъзов. Според него защитната им позиция е такава, че в момента не могат и не трябва да се правят коментари.
Делото срещу Мария Мургина бе образувано през февруари, след което тя подаде оставка. То се води по сигнал на Яне Янев, лидер на РЗС, за източване на стотици милиони левове ДДС.



Запечатаха кабинета на уволнената директорка на Онкологична болница
Прокурор от Софийската градска прокуратура е запечатал кабинетите, които ползва освободената от поста директор на Специализираната болница за активно лечение по онкология доц. Петранка Троянова, съобщи вчера Центърът за защита правата в здравеопазването.
До тази мярка се е стигнало, след като от персонала сезирали прокуратурата, че Троянова, която е в оставка, се е настанила в кабинета си, издава заповеди за уволнение на персонала и прави "преглед" на цялата налична документация, свързана с повдигнатото срещу нея обвинение.

Станете почитател на Класа