Правителството прие законопроект за отпадъците на София

„Класа“

Законопроект за управление на отпадъците в област София град одобри вчера кабинетът. Той предвижда държавата да се грижи за боклука в столицата, а депото за битови отпадъци в столичния квартал Суходол да бъде закрито не по-късно от 1 януари 2010 г. „Основната цел на законопроекта е трайно и устойчиво да се реши най-големият проблем на София през последните години – почистването на града и третирането на твърдите битови отпадъци“, съобщиха от правителствената пресслужба. Като мотив за новия закон са посочени трудностите на Столична община при справянето със задълженията й и породеният от това риск за здравето на жителите на града и опасността от екологична катастрофа. Според законопроекта функциите на кмета по организирането на сметосъбирането, сметоизвозването и почистването на града се възлагат на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Така местната такса за битови отпадъци, събирана от Столична община, ще стане държавна. Нейният размер ще се определя с тарифа, приемана от Министерския съвет, и ще съответства на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата. Средствата ще се използват само за почистването на София.
Освен това с документа е прието решение заедно със затварянето на сметището в Суходол държавата да се заеме с откриването на ново депо. „С него трябва да се решат проблемите на столицата до изграждането на завод за преработка на отпадъци“, е записано в документа. Законопроектът включва особени правила за собствеността и устройството на териториите, което ще позволи по-бързото определяне на площадка и откриването на новото депо. Преди около месец беше обявен конкурсът за концесионер на рудника, но до днес от правителството отказваха да кажат името на фирмата, която го е спечелила.
„Решението на МС е един цирк“, заяви столичният кмет Бойко Борисов. Според него кризата с боклука е умишлено създавана през годините.
„Измислената криза има една-единствена цел - да се дадат милиони на Вълка (Румен Гайтански, който стои зад консорциума „Волф и ДИТЦ“, б.ред.), коментира Борисов. Той беше категоричен, че единственият изход от положението са изборите.
„Станишев нарече опозицията циркаджии, но единственият начин да осъзнаем и преглътнем гротесковото представление, което той ни дава в момента, е да гледаме с насмешка на техните решения“, каза още Бойко Борисов. Кметът допълни, че според него парламентът няма да приеме този законопроект.


Червени общинари се срещнаха с апелативния прокурор

Общински съветници от БСП се срещнаха с апелативния прокурор на София Вичо Вичев вчера. Той ги е уведомил за това докъде са стигнали проверките за концесията на "Софийска вода", балирането на отпадъците и съмнителната сделка за терен в парк "Възраждане". Според общинските съветници проверката с концесията на "Софийска вода" към момента е възобновена от Софийската градска прокуратура, макар преди това да е била прекратена от Районната прокуратура. Продължава и проверката за балирането на столичния боклук, като определена част от нея се извършва от Агенцията за финансов контрол.

Станете почитател на Класа