Призоваха Мария Мургина в прокуратурата

Сава Петров

Бившият директор на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина е призована в прокуратурата, за да й бъдат повдигнати обвинения. Това стана ясно вчера от думите на софийския градски прокурор Николай Кокинов.
Мария Мургина ще бъде обвинена в длъжностни престъпления, попълване на документи с невярно съдържание и принуда над подчинени чрез оказване на личностен натиск. Николай Кокинов допълни още, че вчера са пристигнали нови материали от апелативната прокуратура. Софийският градски прокурор е възложил на наблюдаващия обвинител по случая Маргарита Немска да се запознае с новите документи и да прецени дали те имат отношение към разследването срещу Мария Мургина.
До разкритията в НАП се стигна след сигнал до прокуратурата от лидера на партия „Ред, законност и справедливост“ (РЗС) Яне Янев. Лидерът на РЗС обяви, че има схеми на точене на ДДС, покровителствани от ръководството на агенцията.
По информация на експерти от партията на Яне Янев по този начин годишно от хазната са отклонявани над 1 млрд. лв. Източването е ставало най-вече чрез фиктивен износ към страните от ОНД и Румъния главно на акцизни стоки като алкохол или чрез фиктивни транзакции и схеми в строителството и туризма.

Станете почитател на Класа