643 лева средно взимат служителите в администрацията

Александър Сивилов

През 2008 г. средната месечна брутна заплата на работещите в държавната администрация е 643,19 лв., като се наблюдава нарастване с 15,8% спрямо 2007 г. Това заяви на пресконференция вчера министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. На нея той представи отчета на МДААР за 2008 г. Броят на служителите в администрацията е 86 877, заяви Василев. Това представлява намаление на числеността спрямо 2007 г. с 4,2%, а не както правителството реши с 10%. Общият брой на административните структури продължава да бъде голям – 108.
„Има вариант да не се увеличат заплатите на държавните служители от 1 юли“, каза финансовият министър Пламен Орешарски.
Министър Василев съобщи, че за момента не е обсъждано намаляване на заплатите на държавните служители заради проблемите с изпълнението на бюджета за тази година. „Подкрепям намаляването на разходите на министерствата за тази година”, каза той в отговор на въпрос. Според Василев разходите на ведомствата могат да се свият с още 10%, след като за тази година 10% от бюджетите на ведомствата бяха заложени като буфери във връзка с финансовата и икономическата криза.
„Предупредил съм моите колеги тази година да не разчитат на 10% увеличение на заплатите. Правилната политика е, че през 2009 г. няма да може да има увеличение на заплатите“, каза още Василев. Той обаче обяви, че трябва да има бонуси за служителите, работещи с европейските програми, макар да не се знае дали ще има за това бюджетни средства.

Съкращенията

Според отчета, който представи министър Василев, заетите на бюджетна издръжка през този мандат са били съкратени с около 50 хил. души. Намалението е най-много в три сектора – 24 хил. души от образователната сфера, 5000 – от армията, и 17 060 от държавната администрация.
„С помощта на МДААР са премахнати 149 регулаторни режима, като 145 от тях са на общинско ниво“, отчете още министърът.
Той каза, че само 32 души от държавните служители не са декларирали имотното си състояние – това е под 0,1 % от държавните служители.

Без подкрепа за административен борд

МДААР не е успяло да получи подкрепа по седем свои предложения – например за т. нар. административен борд за ограничаване на щатните бройки в администрациите. Предложени са били и по-големи реформи в базите, които ведомството управлява. МДААР не е успяло да изпълни и предложението за забрана на регулаторните режими, както и намаляването на тарифите за административните услуги с между 4 и 40% - това обаче няма да бъде направено, защото не е точният момент.
В отчета се казва още, че през 2008 г. процентът на текучеството в държавната администрация е 13,3%, а текучеството в дирекцията „Управление на проекти и програми” в МДААР - 30%. „Това е разбираемо, защото бизнесът краде кадрите“, коментира министърът.

Станете почитател на Класа