Братя Галеви стават недосегаеми като кандидат-депутати

Класа

Няма механизъм да се попречи на пернишките бизнесмени, известни като братя Галеви да напуснат страната, ако бъдат регистрирани за кандидат-депутати. Няма механизъм да се иска снемане и на кандидат-депутатския имунитет. Това заяви вчера зам.-главния прокурор Валери Първанов на семинар на Главна прокуратура в Цигов Чарк.
Първанов обясни, че кандидат-депутатският имунитет влиза в сила от момента, когато Централната избирателна комисия с решение ги регистрира за изборите. Решението се представя на градския прокурор на София и той още в същия ден е длъжен с постановление да спре наказателните производства срещу тях и да снеме всички ограничителни мерки, включително забраната за напускане на страната. Така в периода от повече от един месец около изборите, на практика няма пречка братя Галеви или други обвиняеми и подсъдими лица като братя Маргини например, които се окажат регистрирани за кандидат-депутати, да заминат за чужбина. Заместник главният прокурор допълни, че в такива случаи ще се приложи европейската заповед за арест.
Прекратените дела у нас са 69%, а от тях по давност са прекратени 61%. Това стана ясно още от оповестения на семинар годишен отчет на прокуратурата за 2008 г. От делата с неизвестен извършител пък са прекратени 98%.
332 734 преписки са наблюдавали прокурорите през изминалата година. От тях решените са близо 93%.
Данните сочат още, че държавните обвинители са наблюдавали 440 693 досъдебни производства – от тях 131 757 са били новообразуваните.
През 2008 г. държавните обвинители са внесли в съда 43 418 акта срещу 52 149 лица. В процентно отношение това са 29% от всички решени досъдебни производства. В резултат на това са осъдени 51 562 души. Съпоставено с данните за 2007 г. това е ръст от 6,4%.
От прокуратурата отчетоха и като положителен резултат, че през миналата година са произнесени първите присъди за пране на пари – 3 на брой. Своеобразен рекорд е и че има пет осъдени лица за престъпления, свързани с нерегламентирано усвояване на пари по програмите на Европейския съюз. За пръв път миналата година има издадени присъди и срещу магистрати.
За период от пет-шест години са регистрирани 15 отвличания. Производствата по голяма част от тях обаче били спрени.
Прогресивно се увеличава и използването на Специални разузнавателни средства (СРС), показват отчетите на прокуратурата. Случаите на поисканите през 2008 г. СРС са били 4 690, а одобрените от съда 4 638. За сравнение през 2007 г. те са били двойно по-малко. В 25% от случаите събраните чрез СРС данни са послужили като доказателства в съда.

Станете почитател на Класа