Мартин Димитров подаде жалба срещу регистрацията на СДС

Димитър Димитров

Заявление срещу внесените документи за самостоятелна регистрация на СДС за предстоящия евровот внесе вчера в ЦИКЕП лидерът на партията Мартин Димитров. В документа той заявява, че Пламен Юруков и Пламен Радонов, които бяха изключени от Националния съвет на партията на 4 май, не представляват СДС. Според ръководството на синята партия Радонов, който е бивш главен секретар, е използвал фалшив печат и дубликат на изисквания от Сметната палата документ. В заявлението се иска внесените от Радонов подписи да бъдат изтеглени и върнати на „Раковски“ 134.
Преди седмица Радонов с пълномощно от Юруков внесе в ЦИКЕП 18 хиляди подписа и депозит от 50 хил. лв. Това предизвика извънредно заседание на Национален съвет на сините, на което двамата бяха изключени от партията.
„Изпълняваме решението на Националния съвет на СДС, според което се явяваме на европейските избори като част от синята коалиция. Хората, които са подали фалшива регистрация на СДС вече не са членове на нашата партия и се надяваме ЦИКЕП да уважи внесения от нас документ, за да възтържествува правдата”, каза Димитров.
Междувременно стана ясно, че изборната комисия е приела за валидни след проверка на ГРАО едва 14 100 подписа за регистрация на СДС от 18-те хиляди. За регистрация са необходими 15 хиляди. Ако комисията върне документите, вносителите имат три дни, за да нанесат поправки.
Същевременно главният секретар на СДС Иван Сотиров коментира, че събираната от Синята коалиция подписка е напълно законосъобразна. „Спазени са всички изисквания за това какво трябва да съдържа една подписка”, каза Сотиров. Той отбеляза, че се очакват още опити за провокация от най-различно естество като тази да бъде внесена отделна регистрация, както и фалшивите подписки. По думите му СДС е взел мерки за „застраховка” против следващите опити за дискредитация на партията. На 12 май е крайният срок, в който трябва да се регистрират партиите и коалициите. До тогава СГС се очаква да се произнесе по делото за легитимността на новото ръководство на СДС.

Станете почитател на Класа