„Московска“ 33 опитва да си върне Общинска банка

Николай Георгиев

Столична община ще се опита да си върне контрола над Общинска банка. Това стана ясно вчера, след като СОС реши да се свика общото събрание на трезора. През 2005 г. общината изгуби мажоритарния си дял след поредица от тайнствени джиросвания на акциите от страна на общински дружества акционери в трезора към частни фирми.
„Ние сме мажоритарен акционер, който е лишен от управлението и контрола на Общинска банка и имаме всички права по закон като такъв акционер да искаме да поемем отговорността за управлението на трезора“, каза пред журналисти председателят на комисията по
стопанска политика в СОС и съветник от ГЕРБ Данаил Кирилов. Първо взехме решение за приватизацията на Общинска банка, припомни Кирилов.
За тази цел СОС свиква общото събрание на банката с цел смяна на членовете на управителния и надзорния съвет. Целта е новите лица в управлението на трезора да променят устава й.
"Изправени сме пред ситуация, в която има неуспех на преговорите и на база на това се иска свикването на извънредно общо събрание. Ще искаме изрична промяна в устава, според която квалифицираните решения ще се вземат с мнозинство от 2/3, а не
както досега е с 3/4 от гласовете , каза още Данаил Кирилов.
Вчера стана ясно още, че съакционерите в Общинска банка искат да се проведе среща между тях и представители на СОС веднага след празниците на 8 май. „Съакционерите бяха поканени на среща с общински представители още на 31 март, но те не дойдоха и дори не изпратиха свои заместници. Важно е как СОС упражнява волята на собственик“, коментира Мартин Заимов от „Алианс за София“. Председателят на групата на БСП в общината Жельо Бойчев пък заяви, че съакционерите са поискали среща с общинските представители единствено заради обявеното намерение да се свика общото събрание.

„Топлофикация София“ определи цените за второто тримесечие

Общото събрание на „Топлофикация София" ЕАД определи цените, по които дружеството ще фактурира изразходваното количество топлинна енергия през второто тримесечие на 2009 г., съобщиха вчера от пресцентъра на дружеството.
Потребителите на топлинна енергия за битови нужди, лечебните заведения, яслите, детските градини, училищата, домовете за социални грижи за възрастни и деца, които се финансират от републиканския или общинския бюджет, ще заплащат по досега действащата цена от 68.33 лв. мвт без ДДС.
Всички останали потребители на топлинна енергия за стопански нужди ще заплащат пределната цена от 74.71 лв. мвт. без ДДС, утвърдена от ДКЕВР.

Станете почитател на Класа