СГС пак решава за регистрацията на Мартин Димитров

Димитър Драганов

Софийският градски съд пак ще решава дали да регистрира ръководството на СДС с лидер Мартин Димитров. Това стана ясно вчера, след като тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отмени решението на градските си колеги и върна казуса за ново разглеждане от друг състав. На 13 април СГС постанови, че с вътрешнопартийните избори са заобиколени правомощията на върховния орган на партията - Националната конференция, и затова председателят и Националният изпълнителен съвет са нелегитимни. Решението беше обжалвано от ръководството на сините на 16 април.
В мотивите си вчера върховните съдии са посочили, че градските магистрати не са извършили задълбочена преценка на доказателствата за вътрешнопартийните избори и не са изискали нови, ако считат, че представените от СДС са недостатъчни.
„Няма нищо страшно в решението на ВКС“, заяви пред „Класа“ шефът на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. Според него градските магистрати може да се произнесат в дните до 12 май. „Имаме решение на Националния съвет, че Пламен Юруков трябва да даде правомощия на Мартин Димитров да подписва листите, така че няма никаква драма“, допълни Бакалов.
Час след обявяването на решението сините излязоха с декларация, в която призоваха за незабавно насрочване на делото.
Междувременно стана ясно, че „Обединени земеделци” на Анастасия Мозер и БСДП на Йордан Нихризов се присъединяват към синята коалиция. Земеделците получават трето място за Петя Ставрева в листата за евродепутати. Лидерът на партията Анастасия Мозер ще бъде втора в листата в София-област, а заместникът й Венцислав Върбанов получава второто място в Плевен.

14 млн. лв. ще струват евроизборите

Близо 14 млн. лв. ще струват на държавния бюджет организацията и провеждането на изборите за Европейски парламент, реши вчера кабинетът. Това е с около 5,7 млн. лв. по-малко от сумата, която е била предвидена да се отдели за евровота.
Приета беше още и тарифата, според която 550 лв./мин. трябва да платят партия, коалиция или инициативен комитет за излъчването на хроника по БНТ - Канал 1 и сателитен канал „ТВ България“.

Станете почитател на Класа