БАН иска прозрачност на Фонд „Научни изследвания“

Соня Стамболийска

Средствата, които се влагат в националния Фонд „Научни изследвания“, трябва да бъдат напълно прозрачни. Никъде не се дава информация за какви проекти се използват тези пари. Това заяви вчера пред журналисти председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Никола Саботинов. Той обясни, че за миналата година от 60-те милиона във фонда академията е взела само 18 млн., а останалите средства няма яснота за какво са изхарчени. „Българските учени са в крайно мизерно положение, защото не се увеличават средствата за наука“, коментира още Саботинов. По думите му България е единствената страна, която не се е включила в оперативните програми за развитие на науката и иновациите и това се дължало на недостатъчния капацитет на МОН. „Министерството на образованието и науката в този си вид не може да се справи с въпросите, пред които се изправя българската наука”, каза още председателят на БАН.
По отношение на антикризисната програма, за която президентът Георги Първанов настоя преди два дни по време на Националния форум за наука, Саботинов обясни, че БАН заедно с УНСС и Селскостопанската академия започват съгласуване по нея. В момента академията работи по две направления – развитие на правилниците за публично-частните партньорства и анализ на научните продукти, които имат патент и могат да бъдат обект за изграждане на стартиращи фирми.
„От предложенията, които формулирахме в Националния форум за наука, и от секционните заседания на БАН ще изготвим декларация с искания, която ще предоставим в парламента“, заяви пред „Класа“ проф. Дамян Дамянов, председател на Съюза на учените в България. Сред исканията на учените е създаването на ново министерство, чиито предмет на дейност да бъдат само науката, висшето образование, иновациите и технологиите.

Станете почитател на Класа