Заместничка на Христо Иванов настоява Брюксел да ни наблюдава още

Скандал в бюджетната комисия на Европарламента да отпадне ли механизмът за наблюдение на ЕК над България и Румъния отново разклати управляващата коалиция у нас. Изненадващо заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева обявила, че България не иска да падне унизителната за нас процедура. Това втрещило българските евродепутати Емил Радев и Андрей Новаков от ЕНП, тъй като досега позицията на страната ни и на управляващите беше, че искаме да падне мониторингът за справяне с престъпността и корупцията спрямо двете държави. Срещу позицията на заместничката на министър Христо Иванов се изказали още евродепутатите Илияна Йотова и Георги Пирински от ПЕС и Неджми Али от ДПС, който е член на групата на либералите.
Румънците също нажежили обстановката. Бившият министър на правосъдието в северната ни съседка и евродепутат от ЕНП Моника Маковей горещо пледирала пред генералния секретар на ЕК Катрин Дей да се запази Механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния, защото това била единствената гаранция срещу корупцията в двете държави. Тя недоволствала и че румънският парламент от година отказва да свали имунитета на уличени министри, за да може да ги разследва тяхната агенция по интегритет. Маковей била подкрепена от още един свой колега от ЕНП. Срещу тях обаче скочили 15 румънски евродепутати и настанала истинска какофония в залата, разказа Емил Радев пред „Преса". Той поискал ЕК да каже кога ще бъде прекратен механизмът, но Дей отвърнала, че засега няма срок за вдигането му. В уводните си думи обаче тя похвалила българския парламент. Катрин Дей, която присъствала на изслушването, била потресена от шизофренната ситуация с българските управляващи и от скандала с румънските евродепутати и напуснала залата, пише "Преса".

Еврокомисарят по миграция и вътрешна сигурност Димитрис Аврамопулос се кани да предложи при наплив на бежанци да се въведат квоти за държавите от ЕС, които да бъдат задължени да ги приемат. Това обясни пред „Преса" евродепутатът Емил Радев, след като комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в ЕП изслушала Аврамопулос. Холандският му колега обаче станал и категорично се обявил против. Останалите евродепутати запазили спокойствие. В момента действа работна група в ЕК, която трябва да предложи механизма, по който евентуално ще се „разквартируват" в ЕС бежанци. Окончателното решение ще бъде на Европейския съвет.
Емил Радев припомнил на комисаря и своите колеги, че България като външна граница на ЕС и съседна страна на Турция изпитва голям бежански натиск през последните години вследствие на конфликта в Сирия и ситуацията в Ирак.

Станете почитател на Класа