Бензинът и дизелът се изравниха - 1.99 лева

Цените на най-масовия бензин и дизела вчера се изравниха на нива от 1,99 лева на литър. Спадът в цените на горивата е рекорден, като само за последните осем дни бензинът А-95 е поевтинял с близо 10 на сто. Намалението на цената на дизела, който в първите дни на тази година се продаваше за 2,12 лева за литър, е с 6 на сто.
Последното поевтиняване на горивата беше преди седмица до цени от 2,10 лв. лева за литър за най-масовия бензин и 2,06 лв. за нафтата. През лятото пък цените им бяха съответно 2,60 лв. и 2,55 лв.

Вчера цени от под 2 лева за бензин и дизел се предлагаха само на една от големите вериги бензиностанции, докато на останалите А-95 се предлагаше от 2,06 лв. до 2,10 лв. Цената на нафтата пък варираше от 2,03 лв. до 2,06 лв. на литър, пише "Монитор". Някои вериги свалиха леко и цената на пропан-бутана. Става въпрос за 1-2 стотинки под левче за литър. Метанът се търгуваше около 1,45-1,50 лв. за килограм.

Поевтиняването на горивата е логично на фона на ситуацията с международните котировки на петрола. В сряда сортът Брент падна под символичния праг от 50 долара за барел, с което удари 6-годишно дъно. Въпреки това Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) не дава сигнали, че обсъжда намаляването на добивите с цел да стабилизира цените. Вчера международните котировки отбелязаха леко повишение – с около 31 цента за сорта Брент и с 44 цента на американския лек суров петрол. Петролът на ОПЕК също поскъпна от 44,85 долара до 45,74 долара за барел.

Междувременно румънското издание Gandul, цитирано от БТА, оповести свое изследване, според което българите сме на последно място в ЕС по броя зареждания на резервоара (45 литра), които можем да си позволим със средния си месечен нетен доход. Според него можем да си позволим да заредим резервоара едва 2,9 пъти. За румънците тази цифра е 3,2 пъти. Унгарците например могат да напълнят резервоара на колите си 5,8 пъти в месеца, а поляците – 7,4 пъти. В Италия, където цената на горивата е една от най-високите в ЕС, резервоарите могат да бъдат напълнени 13 пъти в месеца, а в Германия – 22 пъти.

Станете почитател на Класа