Протестна мрежа срещу журналист или как протестът работи за Бойко

Протестна мрежа написа писмо до журналистката Любослава Русева, в което се възмущава от нейна публикация.
Казва й, че имала талант в минало време и я съветва да чете Ботев, щото той освен талант имал ценности.
Нямаше да се учудя, ако някой напише писмо до Соня Култуклиева, Валерия Велева, Люба Кулезич или Илиана Беновска. Има и други видни публицисти от този порядък, които се хвърлят геройски на фронта на пропагандата, за да доведат на власт ГЕРБ. Но на тях никой не им пише писма. Защо? Защото не са засегнали Протестна мрежа? И защо не са я засегнали? Някак се оказват в един отбор с нея. Иначе има засегнати от тези самодиви на Борисов, има какво да им се напише. Но изглежда Протестна мрежа има по-нисък праг на поносимост към чуждо мнение от други засегнати субекти на обществената сцена.

Нещо не е наред с това писмо

и ще се опитам да обясня какво. Все едно примерно т. нар. Чаено парти в Щатите да напише гневно писмо до коментатор от вестника на някой тамошен олигарх.
И като важен аргумент срещу журналистката се привежда документ, че нейният работодател имал да дава пари на фирма на Цветан Василев (виж тук). Тоест, Любослава Русева работи за нечиста сила, изпълнява поръчка.
Защо интелигентни хора така наивно смятат, че когато един журналист коментира, това непременно е по поръчка, а не по убеждение? Може да не си съгласен с Любослава Русева, ама защо си мислиш, че е платен злодей? А къде, аджиба, да работи един професионален журналист в Българя? В кой точно вестник, неопетнен по критериите на Протестна мрежа? Кой е този свободен вестник? Или може би журналистите трябва да работят като учители или чиновници и да пишат по блогове и във Фейсбук? Няма как и всички пишещи да ги спонсорира някоя фондация, както някои активисти на НПО.
В писмото има едно изречение „Цинизмът и омразата към хората, изразили собствено мнение, са най-сигурният признак на тежка зависимост". Струва ми се, че това спокойно може да се отнесе до авторите на писмото.

Протестна мрежа оспорва две неща от текста на Любослава Русева – те никога не били публикували списък с „врагове на народа". Това е онзи списък с 50-тина журналисти, общественици, политици, които според анонимни протестни активисти са „Комисари на подмяната", спирачка на прогреса и слуги на олигархията и мафията (виж тук). Блогър призова да им запомнят имената и физиономиите, щял да дойде видовден.
Та списъкът не бил публикуван на сайта на Протестна мрежа, възмущават се те от Русева. Да, беше на сайта „Норешарски". И какво, това голяма грешка ли е? Та този сайт беше партиен орган на протестиращите. Кои са т. нар. протестиращи, кои са Протестна мрежа? Нещо различно ли са? Като кажеш нещо за някой от по-изявените протестиращи, току може да се окаже, че той не бил Протестна мрежа. Тя изглежда е със структура като клетките на Ал Каида. Не знаеш с кого говориш. Пишещият тези редове има познати от хората на Протестна мрежа с които води цивилизован диалог, без ругатни и яростни обвинения. Но има и такива талибани сред тях, че освен да ги сиктирдосаш, няма какво да си губиш времето.

Писмото до Русева е като продължение на

онзи списък „Комисарите на подмяната"

Който не се различава от списъците с български евреи, разпространяван от ксенофобски организации. „Комисари на подмяната" не бил писан от Протестна мрежа. Обидно е за средноинтелигентен човек да го будалкаш така. Точно хора на Протестна мрежа обясняваха, че се извършавала подмяна и т. н., развиваха идеите в списъка. И сега човек може да извади оттук оттам изказвания, които се съдържат едно към едно в оценките за хората от списъка. Авторите си личат.

В този списък присъствам и аз, поласкан съм, че са ме сложили там заедно с д-р Михайлов, смешно ми е, че съм и с Блъсков, с когото се съдим. Когато ме поканиха в една телевизия да коментирам списъка, казах, че не искам той да се преекспонира. И не нададох рев в стил „Бият Паниковски", както правят т. нар. протестиращи. Страшно ги били репресирали.

И тук е вторият момент за гняв върху Русева. Написала, че МВР и ДАНС не са следили, подслушвали и разработвали хора от Протестна мрежа. Това според съобщение на служебния вътрешен министър. Аууу, каква обида. Хората на Протестна мрежа непременно са следени, подслушвани, облъчвани с гама лъчи и поръсени с плутонй. Как са живи още и на свобода, направо не е за вярване.
Не. Имало и ДАНС, освен МВР, истината щяла да излезе. Ами службата за подслушване е една и за МВР, и за ДАНС. И щом според служебния министър (от правителство, което не може да се нарече враждебно на Протестна мрежа) тази служба не ги е подслушвала, това е така. Какво остава? ДАНС да е написал някой доклад какви са активистите на протестите и т. н. И това сигурно ще бъде страшна индулгенция за репресия над протестното движение.

Протестиращите се обиждат като ги наричат платени, соросоиди и т. н. Не са, окей. Но за тях е естествено да наричат журналистите платени, слуги на мафията и олигархията. И се връщаме в началото на 90-те години, когато пак викаха като тях „червени боклуци", а всеки, „кой не скача" беше червен.
Щом не си сред тях със свирка на площада, ти си за Олигархски, за мафията, за Путлер и Евразийския съюз.

Да не би протестиращите да имат

нотариален акт за собственост на гражданското общество?

То не се състои от една или две точно определени организации.

Има и хора, за които мафията е ГЕРБ – едноличната фирма на Борисов. Класическа мафия, а не евфемизъм. Контрабанда, дрога, рекет, пране на пари, корупция и убийства. Все неща, споменавани в грамите на американското посолство и в разни чужди доклади за Борисов. И потвърждавани от свидетели, от записи, изтекли от цветановото МВР и т. н.
И ако сравниш Орешарски и Борисов – кой е по-близо до мафията? Кой е по-компетентен и кой гази закона? Кой е по-десен дори?

Очевидно протестното движение предпочете Борисов. Всичките му усилия за оставка работеха за Борисов. Чувствителността на протестиращите към Борисов и партията му е занижена. Те са полуслепи за неговите безобразия, в сравнение с безобразията на коалицията БСП-ДПС. По време на борисовата власт нямаше Протестна мрежа. Тя беше създадена срещу Орешарски. Скандалното назначение на Пеевски трая два дни и той се оттегли. Тоест, правителството реагира и отстъпи. Но последва героична борба, окупации на парламент, барикади от тротоарни плочки и кофи за боклук, окупации на университет, скандирания „оставка". За да дойде Бойко. С когото Пеевски беше комбина четири години наред, а сега е комбина отново. Площадната революция не предложи друг, освен малка патерица за ГЕРБ, в лицето на Реформаторския блок. Като явни и не толкова явни адвокати на ГЕРБ се изявяват и крайни седесари като Сугарев, и бравурни протестърки като говорителката на служебния премиер Жотева, която ругаеше онзи ден из Фейсбук всеки, дръзнал да не ръкопляска на човека на ГЕРБ Кристалина Георгиева.

Така е – негодна политическа класа, негодно гражданско общество. И всъщност такива писма и списъци с журналисти са посегателство срещу свободата на словото.
Протестиращи и прочее политически субекти да не си мислят, че всички журналисти са слуги и всички си подвиват опашката, където и да работят.

http://e-vestnik.bg/

Станете почитател на Класа