×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

Министър Петър Стоянович: Подписваме нова програма за културно сътрудничество с Мароко

Министърът на културата д-р Петър Стоянович прие по нейна молба г-жа Латифа Ахарбаш, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България.
Още в самото начало на срещата посланик Латифа Ахарбаш връчи на министър Стоянович официална покана за посещение в Мароко от името на г-н Амин Сбихи, министър на културата на Кралство Мароко. Н. Пр. г-жа Ахарбаш подчерта значението на това предстоящо посещение за успешното развитие на сътрудничеството между двете държави. „Ние имаме взаимен интерес от задълбочаване на сътрудничеството в областта на културата и икономиката", допълни дипломатът. Посещението ще бъде свързано с подготовката и подписването на изключително важен за двете страни договор, какъвто е новата Програма за културно сътрудничество, преговорите по която вече са в процес на финализиране.
Г-жа Ахарбаш отбеляза, че със съдействието на българското посолство в Кралство Мароко тя ще работи за осъществяването на повече двустранни посещения на високо ниво. Освен към д-р Петър Стоянович, покана за посещение е отправена и към проф. Иван Илчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски", с цел подписване на споразумение за сътрудничество с най-големия университет в Кралство Мароко. Нашата страна има силен интерес от успешно, пълноценно и дългосрочно сътрудничество със Софийския университет «Св. Климент Охридски", изтъкна тя. Посланик Ахарбаш припомни, че Кралство Мароко и България имат дългогодишни традиции в двустранните връзки в областите на образованието, науката и културата, като в периода преди 1989 г. много млади мароканци са завършили успешно висшето си образование у нас, но за съжаление тези връзки и контакти не се развиват в достатъчна степен в наши дни. В Мароко все още е жив споменът за преподавателите по математика, химия и физика, които българската държава е изпращала в Мароко след обявяването на независимостта на страната ни, отбеляза тя. Г-жа Латифа Архабаш същевременнно подчерта, че не бива да разчитаме и да живеем единствено със спомените от предишни времена и епохи, но трябва да работим по-активно и за развитието на връзките между двете страни и в бъдеще. Тя уточни, че в Мароко днес имат нужда от специалисти най-вече в областта на професионалното обучение и образование.
Министър Петър Стоянович отправи сърдечни благодарности за поканата на г-н Амин Сбихи и подчерта, че в лицето на извънредния и пълномощен посланик на Кралство Мароко у нас г-жа Архабаш той вижда един истински приятел на България, който има волята и желанието да работи активно за по-близкото опознаване на нашите народи чрез представянето на културни прояви във всички области на изкуството. Той определи поканата на г-н Сбихи и като една много навременна стъпка към задълбочаването и активизирането на нашите двустранни отношения в областта на културата и изрази задоволство от предоставената му възможност да се запознае по-отблизо с изкуството и традициите на Мароко. Конкретната дата и организацията на посещението ще бъдат уточнени в сътрудничество с Министерството на културата, Министерство на външните работи и посолството на Мароко в София, допълни министър Стоянович. Двете страни вече са постигнали принципно съгласие по отношение на текста на новата Програма за културно сътрудничество и по време на предстоящото посещение тя ще може да бъде официално подписана.
Посланик Архабаш изрази волята и интереса на мароканската страна за бъдещо сътрудничество и в областта на занаятите. Мароко е страна с големи традиции в тази област и подкрепя развитието на художествените занаяти чрез провежданата политика от Министерството на занаятите и социалната икономика на Кралство Мароко, подчерта тя.
В хода на разговора бе отбелязано, че през 2003 г. в Рабат бе подписан Протокол за насърчаване и развитие на художествените занаяти между Министерство на културата на Р. България и Министерство на занаятите и социалната икономика на Кралство Мароко. На тази основа можем да градим сътрудничеството в тази област занапред. Българското Министерство на културата поддържа контакт със структурите, които могат да допринесат за реализацията на редица съвместни успешни проекти и инициативи в областта на художествените занаяти (Съюз на българските художници, Национално сдружение "Задруга на майсторите на народни художествени занаяти"). В тази връзка г-жа Архабаш предложи интересна идея и за съвместна мобилна изложба на предмети уникати, изработени от български и марокански майстори.

Станете почитател на Класа