Протест и контрапротест заради повторната окупация на Ректората

Два протеста се организират днес в района на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Студентите, окупирали в нощта на петък срещу събота Ректората на университета организират в 12:30 часа протест на улица „Св. Климент" под надслов : „Да защитим Университета от вандализъм!".

В социалните мрежи студенти, недоволни от действията на окупаторите, пък организират друг протест - в 13 часа пред Ректората на Софийския университет.

В нощта на петък срещу събота група студенти окупираха отново Ректората на най-голямото висше училище у нас. Младите хора са категорични, че докато няма оставка, няма да има и занятия в Ректората.

Администрацията също няма да бъде допускана до сградата. По думите им окупацията е ефективна и безсрочна. Групата, осъществила акцията във ВУЗ-а, не е част от Ранобудните студенти, но е участвала в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

По-късно някои представители на Ранобудните студенти подкрепиха новата окупация.
Във Фейсбук студенти, които искат окупацията да падне, за да може лекциите и изпитите им да се провеждат по график, организират протест под надслов „Нека защитим университета си, бъдещето си и правата си! Не сме длъжни повече да търпим". Акцията им е от 13 часа пред Ректората на учебното заведение.

След неуспешни опити за преговори от страна на ректорското ръководство на Софийския университет, ректорът на учебното заведение проф. Иван Илчев заяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата срещу окупаторите.

Пред Дарик Илчев заяви, че е престъпление да се окупира сграда - паметник на културата и да се възпрепятства учебния процес.

Професорът изрази безпокойство за ценностите и документацията в сградата на висшето училище. Според Иван Илчев окупаторите извършват престъпление, защото сградата е държавна публична собственост и ректорът няма право да отстъпва на никого. Според него окупаторите обаче са я заели, което на практика е кражба - престъпление, което подлежи на наказателна отговорност.

Окупаторите обаче са категорични, че няма да напуснат сградата на Ректората доброволно.

Станете почитател на Класа