Тютюнопроизводители блокират пътища

С блокада на пътища продължава протестът на тютюнопроизводители от Гоцеделчевско срещу ниските изкупни цени на тютюна. Представители на централната изпълнителна власт и депутати ще бъдат днес в района, за да обявят мерки за компенсация на ниските цени.

От Съюза на производителите на ориенталски тютюни обявиха, че ефект от протестите има. По думите на председателя на съюза и кмет на Община Сатовча Арбен Мименов държавата ще гарантира, че тютюнопроизводителите ще получат цена не по-ниска от миналогодишната, като разликата се осигури чрез национални доплащания. Това означава, че при средна изкупна цена от 5 лева и 50 стотинки, каквато е масовата към момента, субсидията би трябвало да бъде над 3 лева.

Въпреки обнадеждаващите новини хората са категорични, че протестът в района на село Кочан ще се състои и на обяд ще бъде блокиран пътят Гоце Делчев – Доспат – Пловдив, съобщи БНР.  Очаква се към протестиращите да се присъединят и тютюнопроизводители от района на Доспат. Там изкупната кампания все още не е започнала и напрежението расте.

Кметът на село Црънча Елин Долапчиев каза, че в Кочан ще отидат между 60 и 100 души. Най-вероятно там ще се реши дали да се блокира границата с Гърция при ГКПП „Илинден“. Ние също, кметовете от общината, обмисляме вариант да затворим пътя за Гоце Делчев, обясни той.

Произведеният и все още неизкупен тютюн в общината е около 110 тона. Областният управител на Смолян Димитър Кръстанов коментира проблема с неизкупените количества тютюн, като уточни, че областната администрация няма пряко отношение към този въпрос, но има отношение по принцип, защото част от населението е пряко свързано с този поминък.

Фирмите, ангажирани с изкупуването на тютюна, работят на пълни обороти. Това увери изпълнителният директор на една от компаниите Михали Попанастасиу.

Поне в района на Гоце Делчев има около 25-28 комисии, които изкупуват тютюн. Ако сметнете средно по 5 тона на ден, това означава, че през последните две седмици са продадени 100 тона тютюн, заяви той.

Попанастасиу каза, че до две седмици фирмата започва изкупуването и в селата около Доспат. Той отрече да има картелно споразумение между фирмите и допълни, че ниските изкупни цени се дължат на лошото качество на тютюна.

Станете почитател на Класа