БСП даде срок на АБВ да се откаже от паралелната листа

Очакваме до началото на следващата седмица хората, обявили регистрирането на паралелна на БСП листа за предстоящите избори, публично и ясно да заявят дали са преосмислили своето поведение и ще прекратят ли всякаква регистрация на тази листа. Това заяви във вторник Мая Манолова, член на ИБ на БСП и заместник-председател на Народното събрание.
Правим го заради отговорността, която имаме към партията. Такова е очакването на редовите социалисти. За последен път призоваваме и даваме възможност на хората, заявили намерение за подобни действия, да преосмислят своята позиция и ясно да заявят, че се отказват от регистрацията на паралелна на БСП листа, в противен случай уставът е еднакъв за всички, подчерта Манолова.
От своя страна Димитър Дъбов, зам.-председател по организационните въпроси на БСП каза, че партията има очаквания, че хората, които са членове на БСП, начело с Първанов, ще преосмислят позицията си и в най-кратко време ще се откажат от поддръжката си за проекта АБВ.
120 конференции на местните структури на БСП са проведени, на които са излъчени номинациите за европарламент. Предстоят още 150, обясни още Димитър Дъбов.

Номинирани са 101 социалисти за членове на ЕП. По 90 номинации имат Сергей Станишев и евродепутатът Илияна Йонова, следват ги Петър Курумбашев, Георги Пирински, евродепутатите Евгени Кирилов и Маруся Любчева.

70 декларации срещу реанимирането на АБВ са излъчили местните структури, като тонът бил остър. Червените се надяват, че съпартийците им начело с Георги Първанов ще размислят. Дъбов подчерта, че ако това не се случи, ще се приложи уставът на партията. Мая Манолова коментира на свой ред, че до началото на следващата седмица АБВ трябва да бъде отново замразен. Правим го не от гола амбиция, а заради партията, каза Манолова. По думите й има много уставни положения, по които симпатизантите на Георги Първанов да могат да бъдат санкционирани.

Има всички белези за прекратяване на членството на симпатизантите на Георги Първанов в БСП, ако продължат по този начин, стана ясно на днешната пресконференция.

БСП е партия на единомишленици, категорична е и Мая Манолова. Всички социалисти трябва да работят за листата на партията, сочи партийният устав.

Червената депутатка определи поведението на сподвижниците на Първанов като разкол. Подобни действия не разширяват влиянието на БСП, а подпомагат нашия опонент ГЕРБ, каза още Мая Манолова. Ръководството на БСП не може да остане глухо и сляпо за настроенията в партията, подчерта тя. Илияна Йотова видя политически различия между АБВ и БСП. Симпатизантите на Георги Първанов искат избори 2 в 1, а столетницата е твърдо зад кабинета на Пламен Орешарски.

Йотова е на мнение, че Първанов има намерение да прави политически проект.

Националният съвет е готов публично да изслуша хората от АБВ. Това, за което хората се борят от душа и сърце във всяка кампания, се поставя на карта, категорична е Мая Манолова.

Манолова коментира и пътуването на Страхил Ангелов в Сирия. Очаква се днес на заседание на ПГ на червените да обясни защо е пътувал. Стана ясно, че депутатът е пътувал в лично качество.

 

Станете почитател на Класа