Андреева: Нямаме условия за насърчаване на раждането у дома

У нас към този момент дори инфраструктурата не е подходяща, за да се насърчи раждането в домашни условия, защото за това трябва специално обучение и на медиците, заяви здравният министър д-р Таня Андреева.

Д-р Андреева подчерта, че по сега действащото законодателство, не е допустимо раждането в домашни условия, но няма никаква пречка жените да раждат по естествен път в здравни заведения, където могат да бъдат оказани навременни дейности. "МЗ ще работи и по национални програми за наблюдение на патологичните и проблемни бременности, както и за създаването на кабинети по репродуктивна медицина", каза още д-р Андреева. Тя уточни, че те ще бъдат разположени в многопрофилните болници, а в тях ще се извършва както женска консултация, така и консултации по семейно планиране и диагностика, като целта е необходимо да има максимален брой специалисти, които да се занимават с наблюдение на проблемни бременности.

"Целта на новата методика за остойностяване на клиничните пътеки е постепенно да се остойностят до размера, в който в действителност са", обясни здравният министър. Според д-р Андреева голяма част от клиничните пътеки са добре остойностени, други – преостойностени, а трети – не са добре, а това рефлектира върху финансовите резултати на лечебните заведения. "Остойностяването ще се извърши от експертна група, в която ще участват представители на МЗ и НЗОК", поясни тя и подчерта, че досега са увеличени част от пътеките за раждане и наблюдение на недоносени.

Андреева посети днес Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом". "Като акушер-гинеколози вие сте медици и още нещо, защото имате знанията и възможността да бъдете диригенти на великото тайнство – раждането на живота", обърна се тя към акушер-гинеколозите и медицинските специалисти в Деня на родилната помощ.

"Нашата грижа започва от стимула на съкровеното желание у всяка жена – да бъде майка или от помощта на специалиста в първите дни на бременността", подчерта д-р Андреева, според която в тази помощ може да се постигне още много и да се работи за преодоляването на критичния спад на раждаемостта, характерен за последните години у нас. Министърът на здравеопазването поздрави и специалистите по асистирана репродукция за техния професионализъм и отдаденост, като припомни, че България е на едно от челните места в света по успеваемост при асистираната репродукция. Пожелавам ви също амбиция за овладяване на новостите в нашата динамично развиваща се специалност и повече радостни дни, в които побеждава животът, каза още здравният министър. Само тези, които са се докосвали до дълбокия моментен на раждането, могат да усетят магията на живота, добави тя.

Здравният министър връчи и плакет по случай 110-годишнината от основаването на университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом", за чието построяване княгиня Мария Луиза дарява лични средства.

"Към момента в "Майчин дом" разполага с 400 легла, а в болницата работят 600 души", съобщи директорът проф. д-р Виктор Златков и припомни, че през изминалата година в болницата са постъпили над 15 хиляди пациенти, родени са 3984 деца, от които 132 двойки близнаци.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов на свой ред подчерта, че акушер-гинеколозите в България имат и важна мисия, защото най-голямата криза в България е не икономическата, а демографската.

Станете почитател на Класа