БСП ще санкционира депутата Страхил Ангелов за подкрепата към Асад

Военният министър Ангел Найденов изрази убеждението си, че БСП ще санкционира депутата Страхил Ангелов, който в Дамаск подкрепи публично режима на сирийския президент Башар Асад.
Правителството и БСП се разграничиха от визитата на Ангелов в Сирия, която побързаха да определят като частно посещение. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче обвини председателя на Сергей Станишев, че лично е изпратил Ангелов в Сирия и поиска оставката на правителството.
"Ами, първо, бих казал, че аз намирам подобно посещение за абсолютно неуместно, за лишено от всякакъв смисъл в този момент, и напълно споделям мнението, изразено от външния министър, за това, че подобно посещение и подобно решение са безотговорни.
Разбира се, аз не искам да коментирам действията на един народен представител. Парламентарната група и съответно ръководството на БСП, доколкото разбирам, имат намерението да изслушат, и това е съвсем естествено, Страхил Ангелов, и съответно да предприемат действия за неговото санкциониране", коментира Найденов пред БНТ. Изявата на депутата Страхил Ангелов получи публичност в България, след като бе отразена в репортаж на сирийска телевизия. Ангелов увери, че посещението му е "в негово лично качество" и е посветено на темата за бежанците. Външният министър Кристиан Вигенин обаче коментира, че не би могло частно посещение да съдържа срещи с парламентаристи и поиска наказание за него.
Във вторник Ангел Найденов опроверга информацията на Ройтерс, че Русия доставя оръжия в Сирия през България. "Не за първи път впрочем се правят опити да се дискредитира България, да се хвърли петно върху начина, по който ние спазваме ограниченията, съответно забраните, да се хвърли петно и съмнение върху степента на сигурност на експортния ни контрол. Това е несъстоятелно. Абсолютно недостоверно ми звучат подобни информации", посочи Найденов.
Според информацията на Ройтерс през последните седмици Русия е увеличила доставките си с военно оборудване за Сирия, включително бронирани коли, безпилотни самолети и бомби с насочване, като по този начин подкрепя сирийския президент Башар Асад в момент, в който опозиционните сирийски сили и без това са отслабени от вътрешни битки.
”Имаше движение на военно оборудване към Сирия, което Русия доставя или от собствените си запаси, или от страните в региона на Черно море, като България, Румъния или Украйна, където има излишък от оръжия. Доставчиците в този регион не могат да си позволят да ядосват руснаците”, съобщил източник на агенцията.
България, Румъния и Украйна имат запаси от леки оръжия по руски модел, които са били произведени в тези страни по време на съветската ера, когато заводите са действали с помощта на Москва, допълваше Ройтерс.
Информацията бе опровергана и от страна на българското външно министерство.

Станете почитател на Класа