95% от акушерките напускат страната

95% от завършилите млади кадри са напуснали България през 2013г., а акушерките у нас са на средно 49-годишна възраст. Това съобщи за Дарик, председателката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Милка Василева.

Проучване сочи, че в момента, на един лекар се пада по-малко от една акушерка. Същата тенденция констатира и акушерката от Алианс на българските акушерки в България, Динка Негалова. По думите й, една акушерка отговаря за 2-3 раждания.

За да преживяват нормално, всички акушерки работят на минимум 2 места, категорична е Милка Василева. Това най-често са ДКЦ-та и Хосписи. Тази тенденция се наблюдава и от факта, че стартовата заплата на една акушерка е едва 380 лв., а средната е с около 100 лв. повече.

Най-големият отлив на млади кадри се наблюдава към Англия, Швейцария, Германия и Америка. Там обаче дипломите от България не се признават и е необходимо да се проведат допълнителни обучения и курсове. Българските специалисти избират западните страна, заради високото заплащане и по-добрите условия на труд, категорична е акушер Негалова.

По отношение на все по-бързо навлизащата в България тендеция за раждане в домашни условия, Динка Негалова е категорична:

По време на раждането в домашни условия не присъства медицинско лице. На Запад има обучени акушерки, а пред дома на родилката има чакаща линейка. В България няма такива условия и този вариант за раждане носи риск за живота, както на майката, така и на бебето.

Станете почитател на Класа