Попова: Трябва ни нова концепция за българското гражданство

Въпросът за предложението за отмяна на наказанието доживотен затвор без право на замяна е продължение на отмяната на смъртното наказание. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова при отчитане на втората година от встъпването си в длъжност. „По абсолютно същия начин се разсъждава по предложението за отмяна на доживотен затвор без право на замяна. Политическата отговорност за решаването на този въпрос и неговото бъдеще, след като бъде внесен в Народното събрание, е на управляващите. Обществото винаги е разделено по такива въпроси. Въпросът е доколко политиците имат кураж и смелост да защитят ценностна система на бъдещето”, заяви Попова.
„Дали ще бъде прието или не това предложение – ще видим. Народното събрание ще дискутира. Това е част от системата на репресията, която държавата прилага, и е в готовност да осъществи, за да се разправи със злото. Това е политически въпрос, предстои да бъде решен”, обясни вицепрезидентът. 
България има нужда от нова концепция за българското гражданство. Трябва да седнем с институциите и да поставим начало на този труден социален и политически въпрос, свързан с националната сигурност.

Вицепрезидентът постави и въпроса за СРС-тата, "който излиза от рамките на извинителното говорене". Става въпрос за нерегламентирано използване на СРС, което убива правовия ред и руши устоите на държавата, смята Попова. Не бива да свикваме със скандала по повод нерегламентираното използване на СРС, защото последиците са тежки. Може би трябва да посветим едно заседание на КСНС по темата, предложи тя. Преди да стигнем до законодателна промяна, трябва да направим сериозно обсъждане. Време е грамотно просветено да говорим за правата на човека и как ефективно да започнем да ги защитаваме, каза вицепрезидентът. Защото, според нея, никой няма да дойде да инвестира в страната ни като знае какво става тук. Попова заяви, че избира за мото на своята работа през тази година "проницателност" - дума, която според нея съдържа всичко важно за нашето време. По отношение на бъдещите си инициативи тя ще работи заедно с изпълнителната власт за консолидиране на общностите в чужбина и да съдейства за преподаване на българския език зад граница

Станете почитател на Класа