Клод Геан: България е призвана да бъде в Шенген

България е призвана и трябва да се присъедини към Шенгенското пространство. Това заяви вчера вътрешният министър на Франция Клод Геан след няколкочасова визита у нас, която беше по покана на вътрешния министър Цветан Цветанов. Той отбеляза, че страната ни е положила много усилия, въвели сме система за контрол на външните граници и сме променили голяма част от законодателството. Френският министър наблегна на факта, че това било извършено под контрола на премиера Бойко Борисов. Присъединяването към Шенген е колективен процес и няма да зависи само от оценката на техническия комитет, която не се съмнявам, че ще бъде положителна, но ще има и по-политически характер, обясни Геан, който добави, че страната ни е направила невероятно много в посока присъединяване. Франция ще направи необходимото, за да подпомогне България, увери той. От думите му стана ясно, че е направено предложение страните - членки на ЕС, да си сътрудничат с българските си колеги при охраняването на външните ни граници. За предложението потвърди и премиерът Бойко Борисов, който обясни, че съвсем скоро, даже още тези дни, нашето вътрешно министерство ще предложи на Франция да изпратят офицери, които да си сътрудничат с нашите на границата.
Според Геан българската престъпност във Франция е много малка в сравнение с румънската, която е белязала Парижката област. Той ни поздрави за промените в законодателството, като съобщи, че преди началото на пресконференцията е посетил сградата, където ще се помещава специализираният съд. Министърът не пропусна и да предаде специални поздрави от президента Никола Саркози. В следващите години ще бъдем еталон и образец. Целим влизане в Шенген, за да дадем сигурност на целия ЕС, каза премиерът Борисов, който отбеляза, че проблеми с Франция нямаме.


Румъния не е изпълнила всички технически изисквания

Френските власти са готови да помогнат на Румъния да изпълни всички технически изисквания за присъединяването си към Шенгенското пространство за свободно придвижване. Това обяви вчера на пресконференция в Букурещ френският вътрешен министър Клод Геан, преди да пристигне за срещи в София.
От думите му става ясно, че въпреки твърденията на румънската страна не всички технически изисквания са изпълнени. „Франция е готова да помогне на Румъния да покрие всички технически критерии, включително като изпрати полицейски офицери, които да работят с румънските власти“, заяви Геан на пресконференция, цитиран от Медиафакс, след среща с румънския си домакин Траян Игаш.

Станете почитател на Класа