Борисов: Трябва да измажем една сграда и сме готови за Шенген

Евгени Гаврилов

Готови сме още днес да влезем в Шенген. Остава ни само до края на февруари да измажем една сграда. Така образно се изрази премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция след срещата си с австрийския си колега Вернер Файман вчера в София.
„Искам да отбележа, че страната ни е надеждна граница на Европейския съюз и в момента. България е вложила много средства в закупуването на най-модерната техника за опазване на границата с Турция – катери и хеликоптери. Ние водим истинска битка и Европа трябва да ни подкрепи, а не да ни оставя сами”, каза Бойко Борисов. Той допълни, че нашата граница с Турция не е като границата между Австрия и Германия. „Там табелата е сложена при една бензиностанция, а след събитията в Тунис и Египет на границата ни с Турция се очаква сериозен емиграционен натиск“, уточни премиерът.
Той прогнозира, че ако нещата в африканските държави не се оправят бързо, там „ще се появи гладът и хората ще тръгнат да търсят препитание в богата Европа“. Според министър-председателя до средата на февруари ще бъдат покрити всички критерии за влизане в Шенген, въпреки че технически причини ще ни забавят до март. Той категорично отхвърли твърденията, че България е най-корумпираната държава в ЕС.
„Няма ясни критерии, по които се определя степента на корупцията в една държава, пък и самата дума не са я измислили българите“, каза Борисов. От своя страна канцлерът на Австрия припомни, че България трябва да изпълни всички критерии до последната точка, преди да мисли за свободното Шенгенско пространство. Файман се надява това да стане в най-кратки срокове. Той изрази увереност, че доброто икономическо сътрудничество между двете страни ще продължи да се развива успешно.
„Като държава от Дунавския регион на Европа Австрия има интерес от бързото изграждане на автомагистрала „Струма“, защото така нейните стоки ще могат да стигат бързо до топлото Солунско пристанище“, заяви от своя страна Бойко Борисов.


Ръстът на австрийските стоки у нас е 300 процента

За последните 10 години износът на Австрия към България се е увеличил 300% и е 6,9 млрд. евро. „България е стратегически партньор на Австрия в Черноморския регион”, каза Валтер Корен, ръководител на Външнотърговската асоциация на Австрия, на конференция за социалната корпоративна отговорност, проведена на 1 февруари в хотел „Шератон“.
Той посочи добрия прием у нас на компании като ЕVN и M-Tel.
„Инвестициите в България от 1990 г. са повече от 6 млрд. евро, а предприятията, които имат производства в страната, са около 350“, поясни Корен. И допълни, че двете страни са не само политически партньори, но са и съседи. От своя страна премиерът Бойко Борисов каза: „Не знам големи австрийски инвеститори, които вече да не са в България, но ако има такива, са добре дошли, защото имаме най-ниските данъци - 10% корпоративен данък, 20% ДДС.


Теодор Баконски: Румъния и България са в пакет за разширяването

Румъния и България са част от един и същи пакет на разширяването на Шенгенското пространство, заяви румънският външен министър Теодор Баконски, цитиран от румънския вестник "Адевърул". Благоприятно решение би могло да бъде постигнато, ако бъдат проведени двустранни дискусии със страните, които са изразили своите резерви по този въпрос, посочва още Баконски.
Външният министър на северните ни съседи подчертава още, че Румъния не може да се присъедини без България към Шенген. Румънският първи дипломат не пожела да коментира дали освен Франция и Германия има и други страни, които имат "резерви" по отношение на присъединяването на двете балкански страни към Шенгенското пространство.

Станете почитател на Класа