София и Букурещ стават координатори по Дунавската стратегия

Очаква се България и Румъния да бъдат обявени днес официално от ЕК за координатори по приоритетната ос култура и туризъм на Дунавската стратегия. Това заяви пред „Класа“ Меглена Плугчиева, заместник-председател на комисията по еврофондовете в парламента. Тя поясни, че на практика това означава, че в Дунавския регион, в който са включени 14 страни, България и Румъния ще имат ролята да приемат, обсъждат и съответно да дават оценка на проектите по тази ос, както и да ръководят и направляват цялата дейност за тези страни. „Това е една много престижна координаторска роля и това за България ще има важен ефект“, коментира Плугчиева.
Тя поясни, че се започва с един много важен проект – велоалеите. Целта му е велоалеята, която в момента се прекъсва в Будапеща, да бъде продължена от Видин до Силистра. Плугчиева даде и пример – от град Пасау в Германия до столицата на Австрия Виена за летния период са минали 250 хиляди туристи. Ако ние успеем да привлечем този поток, това означава силен икономически ефект за цялата територия около Дунав – семейни хотели, ресторанти и др.
Другият интересен проект на България, Румъния и Сърбия е „По пътя на римските императори“. В него ще бъде привлечена и Хърватска. „Това е един много добър шанс за икономическо развитие на страната ни“, каза Плугчиева. Тя допълни, че МРРБ и Асоциацията на дунавските общини час по-скоро трябва да направят изчисленията по проекта, като средствата за него бъдат осигурени от оперативните програми „Регионално развитие“ или „Транспорт“. За проекта „По пътя на римските императори“ трябва да се ползват средства от програма „Конкурентоспособност“.

Станете почитател на Класа