ГЕРБ оттегли законопроекта за БАН

Соня Стамболийска
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ГЕРБ ще оттегли законопроекта за Българската академия на науките. Това съобщи вчера премиерът Бойко Борисов на среща на парламентарната комисия по образование. На нея присъстваха министърът на образованието и на финансите Сергей Игнатов и Симеон Дянков, както и ръководството на БАН. Министър-председателят обясни, че в момента се получава така, че академията е подложена на критики и натиск, което не е необходимо. „Смятам, че законопроектът на ГЕРБ няма да бъде обществено приет така, както ни се иска и както заслужава един закон за академията“, коментира премиерът. Той добави, че, от друга страна, законопроектите за БАН, които са внесени от другите партии, не може да бъдат приети, без ГЕРБ да гласува за тях. Борисов обясни, че промените в законопроекта за академията трябва да се изготвят в период от един месец и те трябва да съдържат няколко основни момента. „БАН не е държава в държавата. Всички в държавата се отчитат пред парламента. Затова моето предложение е отчетността на БАН да излезе от контрола на правителството и да отиде в контрола на парламента“, заяви премиерът. Той добави, че трябва да се създаде настоятелство на академията, и обяви, че правителството има предложение как да изглежда то, но ще изслуша всички предложения, за да може настоятелството да е най-доброто за БАН. Борисов коментира, че според идеята на кабинета настоятелството трябва да бъде от девет души. От тях двама да са от изпълнителната власт – министърът на образованието и министърът на финансите. В настоятелството може да влизат както настоящият председател на академията, така и бившият, а останалите да са публични лица. Борисов предложи още всички тези идеи, както и Стратегията за научни изследвания да бъдат приети от експертите и от ръководството на БАН до края на февруари или началото на март, като след това да бъде внесен един чист законопроект за академията, който може да бъде от всички партии. „Искаме да приемем всички добри мнения, защото БАН е академия на науките и искаме да остане такава в цялостта й. Никой не иска да я разпарчетосва", категоричен бе премиерът. Според Борисов, ако всички предложения се приемат, след това финансовият министър ще се ангажира по какъв начин да бъде дофинансирана системата и с колко. Министър-председателят определи становището от понеделник на президента Георги Първанов, че ще наложи вето над законопроекта за БАН, като „пъклен план“, който да остави впечатлението, че решението на ГЕРБ за оттеглянето му е взето под натиск. Той коментира още, че голяма част от препоръките за реформи в академията, които Първанов е публикувал на сайта си, са взети от Стратегията за научни изследвания, изготвена от МОМН.
В отговор на предложенията на премиера Лютви Местан от ДПС обяви, че от партията също ще изтеглят законопроекта си. От БСП и Синята коалиция бяха доволни от предложението на премиера за промени и заявиха, че ще оттеглят внесените от тях законопроекти.
„Посоката, която се предложи от премиера за реформи в българската наука, намират моята подкрепа“, коментира Веселин Методиев от Синята коалиция. Лидерът на БСП Сергей Станишев приветства решението на премиера да оттегли законопроекта на ГЕРБ за Българската академия на науките и изрази готовност левицата да се включи активно в обсъждането на Стратегията за развитието на научните изследвания. Той бе категоричен, че оттеглянето на законопроекта е само една стъпка, която обаче не решава проблемите.
„Ръководството на БАН приветства оттеглянето на законопроекта за академията. Това е едно ново начало за БАН“, заяви председателят на БАН акад. Никола Съботинов. Той добави, че това е едно от най-добрите решения за академията. В отговор на искането на премиера табелата „Не е за продан“ да бъде махната от балкона на академията той обяви, че това ще стане. Около половин час след срещата табелата вече не висеше на балкона на централната сграда, видя „Класа“.
Финансовият министър Симеон Дянков, който присъства на срещата, коментира, че правителството последователно е следвало идеята „пари срещу реформи”. Той предложи хора, които са били агенти на бившата „Държавна сигурност“, да не намират място в ръководството на институтите, БАН и настоятелството.



МНЕНИЯ

Акад. Благовест Сендов: Изпълнен съм с оптимизъм от взетите решения

Присъствах на срещата с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева и съм удовлетворен от това, което се случи. Както знаете, беше оттеглен както законопроектът за БАН, подготвен от партия ГЕРБ, така и законопроектите за академията, подготвени от други политически сили. Решението всички те да подготвят нов, консенсусен закон за БАН е правилно. Положително оценявам и идеята занапред БАН да има 9-членно настоятелство, в което да влизат представители на академията, на изпълнителната власт, общественици. Харесва ми предложението в това настоятелство да са както сегашният, така и предишният председател на академията, защото приемствеността е важна. Надявам се с изпълнението на решенията и ангажиментите, които бяха поети на срещата в парламента във вторник, най-сетне да се намери трайно решение на проблемите в БАН, включително и на финансовите. На този етап съм изпълнен с оптимизъм.


Огнян Стоичков, председател на парламентарната комисия по образование: Трябва национална стратегия

Без националната стратегия за научни изследвания добър закон няма как да работи. Тя дава задачите от държавата към БАН. Държавата ще иска тази година три-четири неща, а за следващата година други. Когато имаме ярки задания от държавата към БАН, БАН ще знае как да се преструктурира. Аз бих подкрепил и още един министър освен финансовия и образователния, който да влезе в настоятелството на академията. Министър, който работи най-много с БАН и възлага най-много задачи. В делови аспект предлагам, тъй като си поставихме срок първи март, да се събере от всяка парламентарна група по един представител плюс независимите, които да влязат в една работна група. В нея ще бъдат поканени представители на БАН, на бизнеса, на синдикатите, на браншовите организации и на неправителствените организации.


Ст.н.с. д-р Костадин Костадинов, научен секретар на БАН: Премиерът предложи пряк път за излизане от кризата

На срещата в Народното събрание премиерът Борисов предложи възможно най-правилния подход, най-прекия път за излизане от ситуацията, в която е БАН. Може да се каже, че с решението да се оттегли сегашният законопроект и да се изработи нов, консенсусен проект наистина се слага край на кризата.
Що се отнася до идеята академията да има свое настоятелство – позволете ми, колкото и нескромно да звучи това, да кажа, че тя присъства в единия от законопроектите за БАН, между авторите на който съм и аз, внесен от народните представители Веселин Методиев и Ваньо Шарков. С приемането на нов закон за БАН ще се стигне и до решаване на финансовите проблеми на академията.

Станете почитател на Класа