Нахокаха Василев: Много от днешните проблеми на България са заради бюджета му

Нахокаха Василев: Много от днешните проблеми на България са заради бюджета му
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.12.2023
  • Сподели:

На ръба ли е управлението - може ли бюджета на финансовия министър да се окаже това, което ще прелее чашата и да разпадне сглобката? Озаптен ли е Василев, както призова президента Румен Радев?

 

 

За сметките и кой ги плаща – коментира в ефира на Нова тв бившият служебен министър на икономиката Никола Стоянов.

„В момента голяма част от проблемите в България са на база на бюджета, който същият финансов министър за 2022 г. беше направил. Голяма част от решенията тогава водят до проблеми, които стоят пред България. Видя се, че не може, но сега пак е финансов министър.

Не може да правиш бюджет по следния начин.

Вместо да видиш какви приходи ще имаш и как да ги разпределиш, ти първо решаваш какви разходи искаш да има и после някак да стъкмиш, че ще ги има и тези приходи, за да влезеш в рамката”, заяви Стоянов.

Според него предложеният от Асен Василев бюджет за 2024 г. е неизпълним. 

Стоянов коментира и падането на изключението за България да може да произвежда горива от руски суровини.

„Със сигурност предполагам, че горивата ще се покачат. Би трябвало, сега се ползва по-евтина суровина, в момента, в който се използва по-скъпа – логично е да се повишат”, заяви той.

Бившият икономически министър показа и графика, която обясни, че показва цените на суровия петрол „Уралс”.

„До началото на войната цените вървят заедно. След началото на войната рязко започват горивата в България да се покачват, а суровината да пада надолу. Това е по време на правителството „Петков”.

Ние го заварваме пик -  3,50 лв. горивата. По време на цялото правителство на „Донев” цените падат надолу постоянно и ги оставяме на 2,30 лв. При новото редовно правителство отново рязко повишение”, категоричен бе Стоянов.

 

Станете почитател на Класа