Отказът от бързото влизане в еврозоната влезе в предизборните престрелки

Отказът от бързото влизане в еврозоната влезе в предизборните престрелки
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.02.2023
  • Сподели:

Почти непосредствено след брифинга на служебния министър на финансите Росица Велкова, на който тя обяви, че служебният кабинет се е отказал да работи за приемането на България в еврозоната от 1 януари 2024 г., партиите използваха темата, за да изтъкнат своя принос за решението или да критикуват политическите си противници. 

 

 

По-рано днес служебният министър на финансите Росица Велкова съобщи, че България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 година. В контекста на проведените разговори с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с Паскал Донаху, председател на Еврогрупата, се е взело решение, че България няма да подава в края на февруари конвергентен доклад, защото не е изпълнила ангажиментите по присъединяването към Валутния механизъм II и има несъответствие в критерия за инфлацията, обясни Велкова.

Било е договорено да се подаде конвергентен доклад, когато се изпълнят ангажиментите и бъдат приети законопроектите, свързани с членството в еврозоната, които служебното правителство отново ще внесе в новосформираното Народно събрание. Трябва да се приемат и необходимите промени в Закона за БНБ за работата на централната банка, когато страната вече ще е присъединена към еврозоната, каза министърът.

Първа реакция дойде от председателя на БСП Корнелия Нинова, за която партията ѝ е била права, като е била против влизането на България във валутния съюз толкова скоро. В прессъобщение Нинова подчерта, че свиването на инфлацията би означавало свиване на социалните разходи. „Свиването на инфлацията под 3% означава рязко свиване на разходите и увеличаване на бедността и неравенствата. Времето показа, че сме били прави, че не сме антиевропейска, анационално отговорна партия", заявява Нинова. 

Бърза реакция имаше и от друг критик на единната валута. „Приветстваме тази проява на здрав разум от страна на правителството и демонстрираното уважение към волята на стотици хиляди българи, които се подписаха и продължават да се подписват в подписката за референдума“, написа лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, чиято партия събира подписите за национално допитване по въпроса. Той напомни, че вчера на пресконференция "Възраждане" е настояла правителството да не изпраща искане за конвергентен доклад към ръководството на еврозоната - нещо, което служебният кабинет е сторил днес.

От „Възраждане" трябва да знаят, че не те, а Кирил Петков и Асен Василев отложиха влизането на България в еврозоната. Нека да не си приписват чужди заслуги", иронизира във Facebook пък Тома Биков от ГЕРБ, нападайки основния си политически опонент „Продължаваме промяната". По-рано днес прогноза на агенция „Галъп" даде лека преднина на новата коалиция между „Продължаваме промяната" и „Демократична България" пред ГЕРБ. 

Според "Да, България" - част от новата коалиция, причината за провала в това, че мнозинство в последния парламент, формирано от ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и Български възход не прие изменения в Кодекса за застраховането, които регламентират плащането на щети при пътни инциденти в чужбина с регистрирани в България автомобили. 

Приемането на текстовете беше едно от условията за присъединяването на България към еврозоната. „Бъдещето на 7 милиона българи бе пожертвано заради интересите на 1 застраховател. Коалиция "Трактора" спря законови промени на финансовото министерство, подкрепени от нас, Европейската комисия и работодателските организации. Те щяха да ни отворят пътя към еврозоната сега", написа "Да, България".

Критика срещу служебния кабинет пък отправи Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър. 

„Днес българското правителство наруши решението на Народното събрание да се направят всички стъпки така, че България да стане пълноправен член на еврозоната от 1 януари 2024 г. Всички обяснения какво щяло да пише в конвергентния доклад на ЕК са предположения. Задължение на правителството е да изиска такъв доклад. В него може да се отбележи, че въпросните закони могат да бъдат приети преди приемането на България в еврозоната така, че да сме изпълнили условията“, казва Асен Василев.

Станете почитател на Класа