Милен Велчев купи бизнеса на "Внешторгбанк" в Швейцария

Милен Велчев купи бизнеса на "Внешторгбанк" в Швейцария
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.02.2023
  • Сподели:

Българските братя от банковата сфера Милен и Георги Велчеви купиха швейцарския бизнес за търговия със стоки на руската VTB Bank PJSC (дружество, чийто капитал е разделен на прехвърляеми акции с еднаква стойност), като така отново отварят пътя пред компанията, която пострада от санкциите срещу Русия, съобщи Блумбърг.

 

 

ВТБ е втората по големина инвестиционна банка в Русия. Тя бе една от първите, попаднали в санкционния списък на ЕС след военната инвазия в Украйна. ВТБ започна своето изтегляне от Европа през есента на миналата година. 

Звеното й в Швейцария на практика не работи, през ноември стана ясно, че повечето служители са освободени, като на работа са оставени само 19 души. Така закупуването на компанията дава шанс тя отново да заработи.

Придобиването на този бизнес от семейство Велчеви идва, след като санкциите след инвазията на Русия в Украйна затрудниха звеното на ВТБ да обработва плащания или да наема юридическо представителство, това последното означава най-общо възможност за "отбрана", чрез адвокати, в съда.

В съобщението се отбелязва, че двамата Велчеви преди това са работили съответно (Милен и Георги) в Merrill Lynch и Morgan Stanley. По-късно Милен Велчев стана министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобурготски, а след това пое представителството за България на инвестиционното звено ВТБ Capital.

Според наблюдатели продажбата на швейцарското звено на ВТБ не е изненада - всички засегнати от санкциите руски банки се опитват да излязат от инвестициите си в Европа с минимални загуби. Още повече, че по данни от Търговския регистър Милен Велчев, заедно със своя зам.-министър Красимир Катев и брат си Георги, са опитали да купят това звено през май 2022 г., но санкциите срещу Русия спират сделката.

Велчев е отказал да коментира финансови подробности около сделката, посочил е единствено, че компанията ще оперира под ново име, а решенията за работата ù ще бъдат "преразгледани". Според него има перспектива за компанията, макар да не е възможно да достигне предишните обороти.

ВТБ вече съобщи, че продава и своето звено VTB Europe, базирано в Германия.

Станете почитател на Класа