Експерт: България е с развита инфраструктура и може да създаде дигитални платежни решения

Експерт: България е с развита инфраструктура и може да създаде дигитални платежни решения
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.09.2022
  • Сподели:

Само 54% получават дохода си по банков път у нас, посочи Силвия Хаджиянева от MastercardБългария има много добре развита инфраструктура на дигиталните плащания и има всички предпоставки да се развият и дигиталните платежни решения, за които има голям интерес в страната. Това мнение изрази в предаването

 

 

 

"В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Силвия Хаджиянева, директор „Публични политики“ в Mastercard.

 

„Дигиталните плащания се развиха значително в България през последните години, а сега Маstercard стартира ежегодна оценка на пазара Digital Payment Index в страната и още шест европейски държави, посочи тя и съобщи, че България отбелязва 53 точки от 100 в индекса на Mastercard за 2021 г. и е съизмерима с останалите държави в проучването.

„Проучване на Mastercard в България е показало, че 54% от респондентите са заявили, че получават целия си доход по дигитални канали“, каза Хаджиянева и отчете, че 27% казват, че частично получават дохода си по банкова сметка, а 8% - изцяло в кеш.

Според нея докато делът на хората, които получават дохода си по дигитални канали, не се увеличи, това възпрепятства развитието на дигиталните плащания.

Изследването е включвало респонденти от различни по големина населени места в страната.

"Българският потребител намира безконтактните плащания за най-удобния начин за плащане и го класира като втори по сигурност след парите в брой. Българинът вече до такава степен обича да плаща безконтактно, че използва своята карта за малки покупки", разкри експертът.

Според Хаджиянева клиентите продължават да теглят „не малки суми от банкомати и обемите не се променят“.

"Тук е ролята на индустрията – да развием приемащата инфраструктура в малките градове, където тя все още не е добре развита. Ако говорим за делът брой ПОС трансакции спрямо брой трансакции на банкомат към 2022 г., 66% от трансакциите са били на ПОС терминал", съобщи експертът и потвърди, че през годините се наблюдава постоянен ръст на броя ПОС терминали и на броя търговски обекти, които приемат картови разплащания.

Хаждиянева очаква тенденцията да се ускори с навлизането на нови иновативни решения за приемане на картови плащания чрез всякакви Android устройства, които ще облекчат разходите на малките търговци.

Кога ще е следващото проучване на Mastercard?

 

 

 
 

Станете почитател на Класа