ПИБ успешно увеличи капитала си

Fibank (Първа инвестиционна банка) успешно увеличи капитала си. Днес инвеститорите заплатиха акциите по новата емисия ценни книжа. Новите акционери на банката са Българска банка за развитие (ББР) с 18,35% и Valea Foundation със 7.87%, съобщават от кредитора.

Към 16,30 часа акциите на кредитора на БФБ поевтиняват с 1,55% до 2,540 лева за акция.

„Това е нашата първа портфейлна инвестиция в България. България е перспективна и бързо развиваща се страна – член на Европейския съюз. Fibank, водеща частна банка с български капитал, има огромен потенциал за растеж и по-нататъшна експанзия на продукти и услуги в банковия сектор“, казва Пол Шмид, член на Борда на Valea Foundation.

 

 

 

Към 02 юли 2020 г. Fibank увеличава своя основен капитал със 195 424 000 лв., като коефициентът на обща капиталова адекватност на банката ще достигне 22.52% в сравнение с 19.57% към 31 март 2020 г.

Valea Foundation е семейна фондация на Карел Комарек с инвестиции в Европа и САЩ.

Чехът Карел Комарек е един от водещите бизнес предприемачи в Централна Европа. От декември 2017 г той също така е съпредседател на Комитета по изкуства към Центъра за сценични изкуства „Джон Ф. Кенеди“ в столицата на САЩ – Вашингтон.

Списание Forbes оценява състоянието му на 3,6 млрд. долара. Карел Комарек започва бизнеса си с нефт и газ в Чехия през 90-те години, веднага след нежната революция. През 2010 г. спира да прави бизнес с баща си и сестра си, за да ръководи собствена инвестиционна група. KKCG  инвестира в развлекателната индустрия, информационни технологии, недвижими имоти и биомедицина. Комарек сформира групата Sazka през 2016 г. и бързо става най-големият собственик на лотария в Европа.

„Първа инвестиционна банка“ АД бе , като държавната „ББР“ ще придобие до 70% от него стана ясно на 12 юни 2020 г.

"Придобиването на акции на „Първа инвестиционна банка“ АД от ББР е изключително важна сделка за нас, както и за влизането ни в еврозоната", обяви преди седмици премиерът Бойко Борисов. „Целта ни е юли този процес да завърши и българите да спрат да се плашат, че някой ще им фалира банките. С огромни усилия успяваме да върнем милиарди обратно. Затова се налага днес да приемем една точка - тя е доклад за действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. Това беше последното изискване, за да е пълна сигурността на тази банка", каза Борисов.

Тогава стана ясно, че Българска банка за развитие (ББР) ще бъде новият голям миноритарен акционер в ПИБ  малко под 19%, за което ще вложи около 140 млн. лв. За целта капиталът на държавната банка беше увеличен.  Участието на държавата беше оправдано със стратегическата цел - влизане в ERM II и банковия съюз, но също и със затегнатите условия на финансовите пазари, не на последно място и заради COVID-19.

Капиталовият недостиг на банката беше открит от стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на България за членство в еврозоната. По това време банката вече беше осигурила 130 млн. евро капиталов буфер от необходимите 262,9 млн. евро. Успешното увеличение на капитала на "ПИБ" е условие за присъединяването на България към ERM II или „чакалнята“ за еврозоната. България се надява да получи зелена светлина за т.нар. чакалня на еврозоната още през юли тази година.

 
 

Станете почитател на Класа