Левон Хампарцумян: Няма нищо лошо държавата да подкрепи частна банка, ако е по правилата

"Докладите за транзакция над 30 000 лева се генерират автоматично", обясни банкерът по повод обвинението, че банката не е сигнализирала ДАНС за тегленето на големи суми пари от каса от Васил Божков

Докладите за транзакция над 30 000 лева се генерират автоматично. Това обясни банкерът Левон Хампарцумян пред БНТ по повод обвинението, че банката не е сигнализирала ДАНС за тегленето на големи суми пари от каса от Васил Божков. По думите му, това няма как да се случи.

"Банката има законово и регулативно задължение да го прави за транзакции над 30 000 лева. Не само теглене кеш, всякаква транзакция се докладва. Причинно-следствените връзки кой защо тегли, това не е работа на банката. Има си процедури, при които съответните органи имат достъп до банкова тайна", заяви той.

Банкерът коментира и как и защо държавата участва в увеличение капитала на една частна търговска банка у нас. Това се прави заради еврото и общото развитие на държавата. Той припомни, че при предишната криза от 2008 г. американската държава влезе с публични пари в много институции при много тежки условия.

"След като има цел да се влиза в еврозоната, да се стабилизира банковата система, подкрепа по излизане от кризата, ако това се прави по правилата, ако се прави с прозрачност, рационални аргументи, няма нищо лошо в това", обясни Хампарцумян.

За влизането на България в чакалнята на еврозоната банкерът коментира, че е началото на един много дълъг процес. Последните държави, които се присъединиха към еврото, стояха там около 5-6 години, припомни той.

"Доста години сме питали така, че да ни кажат не. Има начин на питане... Освен това, общата репутация на държавата като добро място за правене на бизнес е по-важна. В момента устойчивостта на една икономика е по-важна от размера й", коментира още Левон Хампарцумян.

 

 

Станете почитател на Класа